Tunely, sebevraždy, soudy. To je atletika po Karlovarsku

Pod místem, kde se konají nedělní burzy, prokopali karlovarští radní další z velkých tunelů. Jmenuje se AC Start.

Atletický ovál se skrývá pod ledovou krustou, přilehlé tribuny se schovávají zčásti pod sněhem. To asi z velké ostudy jejich majitele. Společně s dosud nezkolaudovanou budovou s novými šatnami zůstaly samy ve vlastnictví krachujícího AC Start.

Další budovy kolem stadionu v Tuhnicích se zřejmě staly součástí mnohamilionového podvodu. Jednatel klubu a bývalý karlovarský radní v jedné osobě Vít Hořejš už sedí ve vazbě kvůli machinacím s majetkem sportovců a tunelování klubu, další z členů klubového vedení Vladimír Hůrka se pokusil o sebevraždu.

Hořejš čelí obvinění pro zneužití informace a postavení v obchodním styku, kvůli kterému ho policie zatkla začátkem října. Ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování svědků už zůstal, podle všeho mu hrozí až deset let vězení.

„Domluvil se s dalším karlovarským podnikatelem a společně vytvořili fiktivní pohledávky za sedmatřicet milionů korun na úkor občanského sdružení,“ vysvětlovala důvod zatčení policejní mluvčí Andrea Pomichalová.

Soud na základě mnohamilionového dluhu už nařídil exekuci a exekuční úřad pak vydal příkaz k prodeji nemovitého majetku AC Start.

Město peníze už dál klubu dávat nebude

Smlouvy o fiktivních půjčkách a zástavách, zfalšované pokladní doklady. Kolotoč dobře známý z porevolučních let obral o veškerý majetek nic netušící atlety.

Zatímco budovy okolo stadionu končí v majetku nově vzniklé akciové společnosti Karlovarská sportovní, tedy u Hořejše, jeho manželky a dalších příbuzných, sportovci ani pořádně nevědí, jestli a kdy se pustí do další sezony.

Ta byla totiž přímo závislá na dotacích od města, letos to mělo být přibližně čtvrt milionu korun. Když ale kolem začala padat trestní oznámení a klub samotný se dostal do insolvenčního řízení, město tok peněz do atletického oddílu zastavilo.

Nechce je posílat do černé díry, beztak v ní už nejspíš skončila šestimilionová záloha, kterou od města dostal Hořejš na pozemky sloužící jako přístupová cesta ke KV Areně a rozestavěnému bazénu.

„Exekutor může přístupovou cestu k hale prodat a nový majitel si určí, jaké nájemné od města chce,“ myslí si karlovarský zastupitel Jiří Kotek.

Dvě zájmové skupiny válčí o vliv na burzu

Kdo by si však myslel, že o krachující klub nebude zájem, ten se šeredně plete. Dál se hraje o pozemky a nedělní burzu, pořádanou v tamním areálu přes Hořejšovu firmu Vibo.

Ve sporu o nadvládu nad AC Start se už do sebe pustily dvě zájmové skupiny. Jednu vede právnička a někdejší radní Monika Makkiehová, která je spojená s ruským podnikatelem Lukmanem Lukmanovem. Tu druhou podnikatel Radek Handlíř, spojovaný s lidmi okolo nechvalně známého gangu bratrů Zádamských.

„Nechtějí zachránit sport v Karlových Varech, jde jim jen o odkoupení pohledávky, kterou držel Vít Hořejš. Ovládnutím AC Start by se jí zmocnili bezplatně,“ útočí Handlíř na Makkiehovou.

Hořejš sedí od loňského října ve vazbě kvůli obvinění z fiktivních smluv o půjčce za sedmatřicet milionů. Nejde však jen o tyto peníze, nedělní burza za posledních patnáct let vydělala svým majitelům něco kolem sedmdesáti milionů korun. A vydělává stále.

„Nechávají si veškeré příjmy z burzy a neplatí faktury za elektřinu ani vodu. Navíc se nás snaží zastrašovat desítkami bodyguardů. Vyhrocenou situací by se měl zabývat útvar pro odhalování organizovaného zločinu,“ zlobí se Makkiehová.

Stánkaře totiž od loňského listopadu „kasíruje“ Handlířova skupina. V té figuruje mimo jiné Alan Treml, známý z kauzy Zádamských, o kterém u Krajského soudu v Plzni řekl v červenci 2009 jeden z ostrovských strážníků při prošetřování úplatkářské aféry, že je známým rváčem. „Pro svého šéfa udělá všechno,“ vysvětloval.

Treml s Handlířem však dnes spojitost se Zádamskými odmítají.

Oba tábory tvrdí, že vrátí peníze

Bývalá náměstkyně primátora Makkiehová pro změnu odmítá nařčení, že jí jde o mnohamilionovou pohledávku. Tvrdí, že chce smazat dluhy a vrátit klubu rozprodaný majetek.

„Pak vedení AC Start předáme zpět sportovcům,“ říká Makkiehová.

Podobně chce vrátit Handlíř peníze zadržené z pořádání burzy. „Končí v úschově u notáře. Vyplaceny budou, až soud rozhodne, který výbor je oprávněný sportovní klub zastupovat,“ říká Handlíř.

Až začátkem února totiž soud v Karlových Varech přiznal právo jednat za AC Start výboru Moniky Makkiehové a Tomáše Matějčka, a to jen formou předběžného opatření. Obě skupiny dál uznávají jen svůj výkonný výbor, který si zvolily.

Krajský soud určil opatrovníka

A tak Krajský soud v Plzni nejdřív v nároku jednání za dlužníka neuznal ani jednu z nich a určil opatrovníka sdružení – plzeňského advokáta Martina Aleše. To pomohlo především věřitelům, kteří najednou měli jednodušší pozici pro vyjednávání.

Například karlovarská radnice se už loni bez úspěchu pokusila o mimořádnou veřejnoprávní kontrolu přímo na místě. „Tehdy jsme ale nezjistili nikoho, kdo by byl oprávněný za sdružení jednat,“ vzpomíná Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Skandál kolem AC Start zasahuje na karlovarskou radnici. V minulém volebním období byl Hořejš jedním z radních. Člověk, který kvůli machinacím s majetkem sportovců sedí od loňského října ve vazbě, zasedal také v komisích, které rozhodovaly o městském majetku.

Dotace bude AC Start stejně vracet. A nejen oněch pět milionů. Na stále nezkolaudovanou budovu s novými šatnami a dráhu pro in-line bruslaře to dělá téměř dvaadvacet milionů. Klub vedený jednatelem Hořejšem totiž porušil dotační podmínky a peníze teď bude podle verdiktu finančního úřadu muset vrátit včetně penále.

AC START

Sídlo: Stadion Závodu míru, Karlovy Vary – Tuhnice
Oddíly: aerobik, atletika, duatlon, florbal a futsal, nohejbal, stolní tenis, triatlon
Prezident klubu: Vladimír Hůrka
Šéf občanského sdružení: Vít Hořejš
Výše dluhu: přes 50 milionů korun
Věřitelé: insolvenční návrh podala společnost Tubex CZ group