Tvarůžky už jedině z Hané

Měkký zrající sýr s typickým aroma už Olomouci nikdo nevezme. Úředníci Evropské unie potvrdili, že se smějí vyrábět jen tady.

Olomoucké tvarůžky už budou jedině z Hané, jakékoliv napodobeniny jsou zakázané. Evropská unie tradiční místní specialitu zařadila mezi chráněná zeměpisná označení, ke kterým už patří třeba Hořické trubičky nebo Štramberské uši. Spor o syrečky skončil po dlouhých šesti letech.

„Tvarůžky v komisi konečně dozrály,“ okomentoval s nadsázkou vleklý spor europoslanec Jan Březina, který se o chráněnné zeměpisné označení pro syrečky zasazoval.

Proti zavedení ochranného názvu se ostře stavěli Němci a Rakušané. Jejich výrobci totiž název „Olmützer Quargel“ používají a nechtěli se ho vzdát. Se svými námitkami ale nakonec neuspěli. V budoucnu tak už nesmí své napodobeniny vyvážet na český ani evropský trh a konkurovat tak jedinečným Olomouckým tvarůžkům.

„Odvolat se proti verdiktu komise už není možné, je to definitivní,“ potvrdil europoslanec Březina. Lidi z vedení firmy z Loštic, která je jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků na světě, rozhodnutí potěšilo. Očekávají, že se firmě díky označení zvýší odbyt v zahraničí. Ten nyní tvoří asi patnáct procent.

„Je to uznání originality a původnosti jedinečného českého sýra. Zákazníci mají díky tomuto označení jistotu, že tvarůžky byly vyrobené podle původní receptury a nejedná se o žádný padělek. Je to originál,“ poznamenal Jaroslav Kovář, jednatel firmy, která vyrábí zrající sýr v původní továrně Aloise Wesselse od roku 1876.

Kovář zároveň vyloučil, že by kvůli nové značce tvarůžky podražily. „Nic takového neplánujeme. Ceny jdou nahoru pouze v případě, že vzrostou ceny surovin,“ ujistil Kovář.

První písemné zmínky o pojídání olomouckých tvarůžků na Hané pocházejí už z patnáctého století. V minulosti byly i platidlem a dodnes patří k symbolům města. „Když kdekoliv řeknu, že jsem z Olomouce, každému se vybaví tvarůžky. Je to pro město skvělá reklama,” míní třeba Petra Valentová.

Spojení Olomouce s místní specialitou chtějí více využít i radní. Při letošních červnových oslavách svátků města se poprvé soutěžilo o nejlépe připravený tvarůžkový pokrm. A přímo v informačním centru v podloubí radnice se v květnu objevil automat na sýr proslavený svou nezaměnitelnou vůní. Některé z chráněných označení Evropské unie získala už více než dvacítka výrobků z Česka. Jsou to třeba Jihočeská niva, Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky, Třeboňský kapr nebo Nošovické kysané zelí.

Jste hrdí na to, že se v Olomouci vyrábí jediné pravé tvarůžky na světe?