Twitter může předpovídat vývoj na trhu práce, tvrdí vědci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 13. Stock Online Relations, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Twitter nabízí srovnatelně kvalitní informace o ekonomickém vývoji jako standardní ekonometrické nástroje. Tvrdí to ekonomové z amerických univerzit Michigan a Stanford. Podle jejich výzkumu může známá sociální síť předpovídat vývoj na trhu práce.

Univerzitní vědci vyvinuli technologii, která dokáže analyzovat miliony tweetů. Ve svém výzkumu se zaměřili na desetiprocentní vzorek všech tweetů mezi červencem 2011 a listopadem 2013. V tomto vzorku více než 19 miliard tweetů analyzovali především ty příspěvky, které nějakým způsobem souvisely se zaměstnáním, hledáním práce, volnými pracovními pozicemi apod. Na základě těchto vyfiltrovaných zpráv pak sestavili takzvaný „index práce“ (v originále The University of Michigan Social Media Job Loss Index), napsal The Washington Post.

Výsledky „indexu práce“ sestaveného na základě tweetů pak ekonomové porovnali s oficiálními statistikami počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Při pohledu na obě linky grafu (viz obrázek) je patrné, že i přes zjevné nedostatky dokáže Twitter překvapivě přesně predikovat vývoj na americkém trhu práce.

Srovnání "indexu práce" s oficiální statistikou v počtu žádostí o podporu v nezaměstnanostiSrovnání "indexu práce" s oficiální statistikou v počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti | University of Michigan Social Media Job Loss Indexčerveně – „index práce“ podle tweetů, modře – oficiální statistiky počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti

„Chtěli jsme co nejkvalitnější výsledky, aby jej politici a analytici mohli skutečně využít,“ uvedl Michael Cafarella, jeden z účastníků projektu a profesor počítačových věd a inženýrství na michiganské univerzitě. Nepředpokládá však, že by údaje z Twitteru mohli práci ekonomů zcela nahradit. Věří však, že kombinace tradičních a nových postupů by mohla vést k přesnějším ekonomickým prognózám. „Pokud bych měl zájem vytvořit co nejpřesnější předpověď, určitě bych využil všechny zdroje,“ dodal Cafarella.

Twitter prý dokáže odhalit i pohyb na burze

Není to poprvé, co Twitter zaujal vědce. Data ze sociální sítě v minulosti těžili také výzkumníci z University of Indiana. Už v roce 2010 publikovali závěr, že nálada příspěvků na Twitteru může poměrně přesně odhalit pohyb na světových burzách až na šest dní dopředu. Vědci tehdy analyzovali zhruba 10 milionů tweetů.

Statistické zpracování dat ze sociálních sítí slibuje do budoucna velký potenciál. Oproti tradičním postupům slibují nové metody nižší náklady a rychlejší vyhodnocení dat.