Týn: úzkými chodbami v holínkách

Adrenalinový zážitek čeká na návštěvníky podzemí v Týně nad Vltavou. K prohlídce katakomb vyfasují lidé helmu, plášť a baterku.

Nejen v Táboře či ve Slavonicích se můžete vydat za dobrodružstvím pod zem. Také v Týně nad Vltavou nabízejí prohlídku tamního podzemí. Kdo byl ale v táborských katakombách, bude se v Týně divit. Místní atrakce není pro každého, a už vůbec ne pro klaustrofobiky. Týnské středověké chodby sice nejsou dlouhé, ale zato jsou hodně úzké.
Na druhou stranu čeká návštěvníky adrenalinový zážitek se sportovním výkonem. Celou cestu se člověk proplétá úzkými chodbami a jde neustále v předklonu.
Skupinu maximálně o deseti lidech vždy vede zkušený průvodce. Každý z návštěvníků před vstupem do podzemí dostane helmu, holínky, plášť a baterku. To pro případ, kdyby vypadl proud. Jinak jsou samozřejmě chodby osvětlené.

Deset lidí maximálně

„Letos nás navštívilo přes třináct set turistů, což je takový stabilní počet. Může se zdát, že je to nízké číslo, ale musíme si uvědomit, že do jedné skupiny se vejde jen deset lidí. Pak už je počet slušný,“ říká Martina Sudová z vltavotýnského městského muzea, pod které chodby spadají.
„Nejvíce chodí turistů, protože místní se do podzemí přišli podívat, když jsme ho otevřeli v polovině roku 2008. Určitě jsou katakomby velkou atrakcí, dalo by se říci až adrenalinovou. Hodně lidí ale má ty představy, že u nás jsou chodby stejné jako v Táboře nebo ve Slavonicích. Jenomže tam jsou v porovnání s našimi veliké. U nás návštěvníky předem varujeme, že je prohlídka fyzicky náročná a že není vhodná pro lidi s klaustrofobií. Máme i zkušenosti s tím, že přijdou namachrovaní mladíci, pak odtud vylezou a jsou celí zjihlí a zelení,“ povídá Sudová s úsměvem.
Zhruba sto šedesát metrů dlouhé chodby vznikly podle archeologů v patnáctém století. Jsou ručně raženy ve skalnatém podloží. Dodnes pořádně nikdo neví, proč je ve středověku začali budovat.
„Možná chodby vznikly jako tehdejší středověká kanalizace nebo něco na způsob odvodnění náměstí. Zde se mohlo město zásobovat pitnou vodou v případech ohrožení. Řada válečníků totiž chtěla decimovat města tak, že jim otrávili studny. Ale to v případě Týna nešlo,“ domnívá se Sudová.
Další teorie hovoří o tom, že přímo pod centrem města se těžil zatím neznámý nerost.
Vltavotýnská radnice plánuje v podzemí další atrakce. Jedná o různých světelných efektech či o zpřístupnění chodeb druhým vchodem. Pak by podzemím mohlo procházet více turistů najednou a skupiny by se nemusely vracet ke vstupnímu místu pod městskou knihovnou.

Návštěva po domluvě

I když nyní má vltavotýnské podzemí zavřeno a vyčkává na další letní sezonu, není problém se pod zem po předchozí domluvě podívat. Jinak chodby pod povrchem země zahajují sezonu vždy v květnu a končí ji v září.
V červnu se mohou zájemci do podzemí chodit dívat kromě pondělí každý den, o prázdninách také vždy mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Vstupenky si mohou zájemci rezervovat v muzejní pokladně. Je třeba mít však na paměti, že do podzemí se vejde v jedné skupině maximálně deset lidí.

Katakomby v týně nad vltavou

- prohlídku lze uskutečnit po předchozí domluvě
- informace na adrese www.tnv.cz - vstupné: 3-6 let: zdarma, 6-15 let: 40 korun, 15 a více let: 60 korun, držitelé průkazek ZTP: 40 korun