Úchvatné: V Kaspickém moři se nalézá obří ledový diamant

NASA zveřejnila družicové snímky Kaspického moře, na kterých je vidět kus ledu připomínající gigantický diamant.

NASA zveřejnila družicové snímky Kaspického moře, na kterých je vidět kus ledu připomínající gigantický diamant. Zdroj: NASA

Obrázky pořídila družice Landsat 8 a zachycují Kaspické moře a deltu Volhy oddělené ledovým polem. Zde je „diamant“ po přiblížení.
Oranžová barva ukazuje teplejší povrch v oblastech, kde je led nejtenčí. Modře a bíle jsou znázorněny studené oblasti.
Pro připomenutí: Kaspické moře je ve skutečnosti obrovské jezero, které měří od severu k jihu asi 1000 kilometrů. Zatímco jeho severní část pokrývá v zimě led, na jihu nezamrzá.
Severní a jižní část jezera se liší také hloubkou, viz světlé (mělčí) a tmavší části na obrázku. Různá je také slanost vody. I na jihu, kde je jezero nejslanější, jde ale jen o třetinovou slanost ve srovnání s oceány.
Sonda Landsat 8 pořídila svoji fotografii zvláštního ledového diamantu 7. února 2017.
16
Fotogalerie

NASA zveřejnila povedené snímky, na kterých je vidět kus ledu připomínající gigantický diamant. Dotyčné obrázky pořídila družice Landsat 8 a zachycují Kaspické moře a deltu Volhy oddělené ledovým polem.

Právě z tohoto pole se „diamant“ pravděpodobně odlomil. Přestože se zdá, jako by plul, podle odborníků je spíše ukotvený k mořskému dnu. „Vítr tlačí na okolní tenčí led a tím vzniká 'stín' z volné vody za ním,“ uvedla Nasa Earth Observatory.

Za pozornost stojí také elegantní pahorky („hummocks“ ), které vznikají v důsledku působení proudů, vln a větru na tenký ledový příkrov.

Na severu Kaspického moře panují chladnější teploty a voda je méně slaná, takže snadněji zamrzne. S příchodem jara ale led začne rychle mizet. „Jde o takzvaný first-year led, což znamená, že by neměl přežít léto,“ konstatovala NASA.