Ukaž, co fotíš, a internet pozná, odkud jsi

Co v Praze nejvíc fotí turisté a která místa nejvíce zajímají domácí? Odpověď našel americký fotograf Eric Fischer.

Gorila v podřepu, na zádech, s banánem a zase znovu na zádech…

Asi nikdo nedokáže spočítat, kolikrát v zoologické zahradě cvakne spoušť fotoaparátu a autor si spokojeně odnese domů fotografii na památku.

O malý průnik do vkusu pražských turistů se pokusil americký fotograf Eric Fischer. Spojil volně dostupné údaje z internetových fotoslužeb Flickr a Picasso, kam amatérští i profesionální fotografové ukládají své úlovky.

Vybral fotografie, které mají vyznačené místo, kde byl snímek pořízen, údaje o autorovi a datum pořízení snímku. Získané informace potom zanesl do jednoduchých map.

Letiště versus orloj

Podle mapy na serveru mediar.cz, který si Fischerovy práce všiml jako první, si Prahu rozdělili domácí a cizí návštěvníci na svá oblíbená teritoria. Červenou barvou označil Fischer místa, kde fotografovali turisté. Ty vytřídil podle toho, že jejich autoři mají snímky jen z krátkého časového období a většina jejich fotek je z jiných měst.

Červená září u většiny pražských památek a prošlapaných turistických tras. Vede Václavským a Staroměstským náměstím, Královskou cestou, po vltavském nábřeží a ovíjí kolem dokola celé Hradčany. Vybíhá ale přirozeně i tam, kde výlet za památkami začíná – na ruzyňské letiště a nádraží.
Modrá patří domácím. Tedy lidem, kteří fotografují dlouhodobě.

Převaha modré barvy může být pro turisty dobrým vodítkem, lepším než živý nebo papírový průvodce, k místům, která na první návštěvě české metropole třeba neobjevili.

Podle Fischerových údajů jsou to hlavně pražské parky, spolehlivě se dá identifikovat třeba obora Hvězda, Grébovka se svými vinicemi nebo Divoká Šárka.

Zatímco červené čáry protínají Pražský hrad křížem krážem, nejvíce modré je na „pouhých“ sto jedenácti akrech v pražské Troji. Zoologická zahrada a jejích čtyři a půl tisíce zvířat patří mezi nejvyhledávanější objekty českých návštěvníků.

Dobře vidět je to na facebooku. Na profilu, který má na 55 tisíc příznivců, přibývají denně stovky fotografií zvířat. „Lidé nás zaplavují snímky. Nejvíce je těch snímků, kde přicházejí lidé do kontaktu se zvířaty, kde nevadí sklo nebo mříže, tedy lemuři, ovce nebo kozy,“ říká mluvčí zoo Jana Ptačinská-Jirátová.

Rekordní zoo

Druhým velkým přídělem, kterým se chlubí fotografové na webových stránkách zoo, jsou podobizny velkých zvířat, jako jsou sloni, žirafy, gorily. Jednoznačně ale vede nejmladší gorilí mládě Kiburi a čerstvě narozený žirafí sameček.

„A třetí největší objem snímků máme ze show lachtanů. To je také z pohledu zoo nejnavštěvovanější výběh,“ říká Ptačinská-Jirátová.

Zahrada, která figuruje v desítce těch nejlepších na světě, přitahuje objektivy stále častěji. Co nový rok, to rekord v návštěvnosti. Od roku 1997 se počet jejich návštěvníku ztrojnásobil.

Dlouho se držela jako „dvojka“ za Pražským hradem. Loni poprvé do ní zamířilo více turistů než na Hrad. „S 1,29 miliony návštěvníky sesadila dlouhá léta vedoucí Pražský hrad. Ten loni navštívilo 1,21 milionu lidí,“ řekl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Podle něj právě zábava přitahuje nejvíce.

Hurá za romantikou

Údaje shromážděné Fischerem zahrnují i nejbližší okolí Prahy. Zatímco turisté poslušně stoupají podle průvodce na středověký hrad Karlštejn, Pražany láká spíše romantické okolí lomu Amerika, který si oblíbili také filmaři. „Na Karlštejně už není co nového k vyfocení, tady mezi haldami a opuštěnými lomy je pořád něco nového, pořád objevuji nová zákoutí,“ vysvětluje amatérský fotograf Michal Šimek.

Opakem je právě Karlštejn. Stačí nahlédnout přes rameno turistů na dispeje digitální fotoaparátů. Na všech se opakují pro Čechy už trochu okoukané věže Karlštejna. „Je to nádhera, pravý středověk, to nikde jinde nenajdete,“ ozvývají se naopak hlasy ze skupiny amerických turistů před branou do našeho nejznámějšího hradu.

Rozlišování míst, kde fotí místní a kde turisté, není prvním projektem Erica Fischera. Ten už před časem vytvořil mapy, jak se lidé různě rychle pohybují po městě. Stejnou mapu jako pro Prahu vytvořil i pro řadu dalších metropolí.