Umělá inteligence může pomoci včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku

Umělá inteligence může pomoci včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku. Ilustrační foto

Umělá inteligence může pomoci včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Nový endoskopický systém je s pomocí umělé inteligence schopen zjistit, zda jsou polypy v tlustém střevě a konečníku benigní. Jinak řečeno, zda se jedná o tzv. kolorektální adenomy.

Dotyčný systém byl „vycvičen“ pomocí více než 30 000 snímků kolorektálních polypů, z nichž každý byl 500krát zvětšen. AI během méně než jedné sekundy dokáže zkontrolovat cca 300 vlastností konkrétního polypu a porovnat je se svými vědomostmi.

V rámci prospektivní studie byl systém otestován na 250 pacientech, u kterých byla dříve odhalena přítomnost kolorektálních polypů. AI předpovídal patologii každého polypu. Výsledky byly velmi povzbudivé – v reálném čase bylo posouzeno 396 polypů s 94% citlivostí, 79% specificitou a 86% přesností.

Při identifikaci abnormálního růstu tkáně systém demonstroval 79 % pozitivních a 93 % negativních prediktivních hodnot.

Stručně řečeno, AI dokázala poměrně přesně určit, které polypy byly s největší pravděpodobností nádorové. „Nejpozoruhodnější průlom spočívá v tom, že umělá inteligence umožňuje optickou biopsii kolorektálních polypů v reálném čase, během kolonoskopie,“ vysvětlil Yuichi Mori ze Showa University, jehož tým výše zmíněnou studii vedl.

Odborníci jsou přesvědčeni o tom, že jejich systém je připraven na klinické zkoušky. „Věříme, že tyto výsledky jsou pro klinickou aplikaci přijatelné a našim nejbližším cílem je získat pro tento diagnostický systém regulační schválení,“ uvedl Mori.