Umí naslouchat. A odhalit vyděrače

Pětatřicet let zkoumá telefonáty. Odborník na hlasy Jan Málek.

Policista Jan Málek je postrachem „bombových“ vyděračů. Znalec v oboru fonoskopie z Kriminalistického ústavu Praha identifikoval třeba muže, který před pár lety děsil lidi, když oznamoval uložení výbušnin ve stanicích metra.

„Byl to bezdomovec, který v opilosti občas pocítil potřebu takhle zavolat. Navíc ráčkoval, takže to byla hračka,“ říká Málek.

Jeho posudek patřil třeba k usvědčujícím důkazům proti „kyanidovému vyděrači“. Ten v roce 2003 vyhrožoval otrávením jídla v pražských nemocnicích. Dostal sedmiletý trest vězení.

Slyší „trávu růst“

Jan Málek je jediným znalcem v Česku, který se na policii zabývá studiem zvukových záznamů. K předpokladům profese patří dobrý sluch a také jeho dostatečný rozsah. Po pětatřiceti letech praxe u policie slyší Jan Málek takřka „trávu růst“, musí ale také umět v hlavě zvuky spojit a proměnit je ve slova. Jeho úkolem je identifikovat mluvčího a při špatné technické kvalitě záznamu také rozšifrovat obsah hovoru.

Lidský hlas je prý relativně stálý od skončení puberty až do začátku stárnutí. Z delších hovorů se dá odhadnout věk, vzdělání či sociální zázemí mluvčího. Znalce neošálí ten, kdo se snaží svůj projev zkreslovat, třeba mluvit hlubším hlasem.

Neptat se, kdo volá

Řadu policistů už Jan Málek proškolil v taktice přijímání anonymních telefonátů. „Tady platí pár jednoduchých zásad – neskákat do řeči, nechat dotyčného domluvit a hlavně se neptat, kdo volá. To je spolehlivý způsob, jak dotyčného přimět, aby okamžitě zavěsil,“ vysvětluje expert.

Bombových vyděračů podle něj ubylo, zato se rozmáhá podvodné uzavírání různých smluv po telefonu. Častěji také vyhodnocuje odposlechy telefonních hovorů z prostředí organizovaného zločinu.

Zatím nenašel nástupce

Jan Málek zažil ještě kotoučové magnetofony, teď velebí počítače, které jeho práci výrazně zjednodušily. Digitalizace urychlila i dopravu nahrávek. Když před pár lety při návštěvě bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v Brně vyhrožoval vyděrač, poslali policisté Málkovi nahrávku mailem a on po provedení telefonické srovnávací nahrávky do dvou hodin identifikoval podezřelého.

Pracovně Jana Málka stále vévodí klasický mixážní pult, protože pracuje i se zvukovými záznamy starších analogových formátů.

A co slibuje fonoskopii budoucnost? „Určitě automatizaci. Vyvíjí se software, který dokáže identifikovat mluvčího, nebo alespoň udělat první síto. Vyhodnocení zvukového záznamu ale stejně zůstane na člověku,“ říká znalec.

Loni dostal Jan Málek ocenění Veterán roku 2008 v anketě Policista roku. Jen svého nástupce autor tisíce znaleckých posudků zatím nenašel.