Luxusní značky se omlouvají Číně, na oblečení vyjádřily nezávislost Hongkongu a Macaa

Donatella Versace

Donatella Versace Zdroj: Profimedia

Stefano Gabbana (vlevo) a Domenico Dolce
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Americké značka Coach, francouzský výrobce parfémů a oblečení Givenchy a italská luxusní značka Versace naštvaly čínské celebrity. Na potiscích svých produktů totiž uvedli, že Hongkong nebo Macao nejsou součástí Číny, ale samostatnými státy. Informoval o tom web CNBC.

Umělecká ředitelka italské značky Donatella Versace se v neděli omluvila za to, že firma na tričku spojila město Hongkong se státem Hongkong a město Macao se státem Macao. Obě území jsou přitom samostatné správní oblasti pod čínskou nadvládou. „Nikdy jsem nechtěla nerespektovat suverenitu Číny, proto bych se chtěla omluvit za jakoukoli nepřesnost a problémy, které tričko mohlo způsobit,“ uvedla Versace na svém Instagramu. Se značkou kvůli incidentu přestala spolupracovat populární čínská herečka Yang Mi.

Čínská supermodelka Liu Wen zase kvůli podobnému tričku ukončila spolupráci s americkou firmou Coach. „Omlouvám se všem za nepříjemnosti, které jsem způsobila špatným výběrem značky. Miluji svou vlast a vždy budu chránit její suverenitu,“ napsala na čínskou sociální síť Weibo. Výrobce oblečení na to reagoval omluvou, kterou na svém Twitteru publikoval v pondělí.

Od francouzské značky Givenchy se za stejný problém odklonil Jackson Yee, zpěvák populární čínské hudební skupiny TFBoys. Firma se na síti Weibo omluvila v pondělí.

Nejedná se o první případ, kdy čínští zákazníci kritizovali luxusní značky. Loni zrušil italský výrobce oblečení Dolce & Gabbana módní přehlídku v Šanghaji poté, co na Instagramu zveřejnil sérii reklam, v nichž čínská žena jí pomocí hůlek pizzu a špagety.

Hongkong a Macao jsou bývalé kolonie evropských států, které se postupně vrátily pod čínskou správu. Hongkong aktuálně čelí nejhorší politické krizi za poslední desítky let. Tamní občané již více než devět týdnů protestují proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob do pevninské Číny. Demonstranti navíc požadují větší demokratičnost politického režimu a odstoupení správkyně území Carrie Lamové.