Úplně nově úplně staré věci. Ve staré ostravské radnici

Uvnitř ostravského muzea téměř nezůstal kámen na kameni. A změnám ještě zdaleka není konec.

Atmosféra ostravského muzea vypadá i takto. Je pondělí ráno a Jiřina Kábrtová, ředitelka této honosné instituce sedí v muzejní kavárně na kávě s Vladimírem Mokrohajským. Seriózním pánem staršího věku, slavným někdejším dlouholetým baníkovským kapitánem. Oba hodnotí gól, který dal baníkovský útočník Zeher o víkendu Plzni. A shodují se, že to byla prostě nádhera. Ředitelka Kábrtová ještě dodá, že během utkání se stačila seznámit s manželkou nového obránce v baníkovských řadách, Fernanda Nevese z Kapverdských ostrovů. A hned ji do ostravského muzea pozvala. „Aby se taky něco o Ostravě dozvěděla. Paní Nevesová byla velice milá, o muzeum se zajímala a návštěvu mi hned slíbila,“ těší ředitelku, kdo všechno brzy zhlédne nové expozice.

Sedmdesátky jsou pryč

Muzeu, tedy jeho vnitřek, se kompletně proměnilo během léta. „Zrušili jsme expozice, které byly v muzeu ještě od roku 1972, kdy se slavilo sto let muzejnictví v Ostravě. Už jsou pryč. Udělali jsme vše úplně nové. Velký prostor získala samotná historie Ostravy,“ říká ředitelka o změnách.

A i rodilý Ostravan se má na co dívat. Hornická rodina u večeře jako živá. Obrovský obraz vítkovických železáren z roku 1911. Model centra města z doby, kde jej ještě obepínaly hradby. Desítky historických fotografií. Tak například účastnice kurzu vaření, který pořádala Masarykova vyšší škola lidová v roce 1926. Nebo veslaři na Ostravici. Jejich nejstarší český sportovní klub v Přívoze vznikl v roce 1893. V Ostravě se snad ani nemohl jmenovat jinak, než Perun. A v roce 1868, to bylo na Zárubku poprvé využito koňské síly k dopravě vytěženého uhlí.

Samozřejmě je v muzeu expozice věnovaná hornictví. Ve stylové tmě svítí sbírka kahanů i jiných mnohem složitějších hornických přístrojů. Nechybí pásmo z roku 1900. „Muzeum v poslední době nakoupilo hodně těchto věcí od sběratelů. Myslím, že byl poslední čas. Moc podobných věcí už na prodej nebude,“ hodnotí Jiřina Kábrtová.

Neživé jako živé

Další z pater je věnováno živé i neživé přírodě. „Myslím, že především oddělení živé přírody je špička, která nemá v republice obdobu. Expozice jsou rozděleny jakoby do lupenů. Může do vjet i handicapovaný na vozíčku. Dotykové počítače ještě rozšiřují nabídku. Člověk si může všechno přiblížit a s objekty hýbat,“ popisuje novinky Kábrtová.

V muzeu promítají i procházku současnou Ostravou ve 3 D projekci. Se speciálními brýlemi na očích si lidé prohlížejí Starou Bělou nebo Hrabovou. Muzeum se chce nyní zaměřit na propagaci svého nového a nově vystaveného obsahu. V plánu je například tvorba nových webových stránek ve spolupráci s ostravskými vysokými školami.

Třeba i Stanley cup

Ostravskému muzeu se podařilo v těchto týdnech získat i devítimilionovou dotaci z Evropské unie. Stará radnice tak bude vybavena nejmodernějším zabezpečením. „Budeme mít takové prostory, že by se tady dala vystavit i Mona Liza,“ slibuje ředitelka Kábrtová. A hned vyjmenovává plány na výstavy, které by se v budoucích pěti letech měly v muzeu uskutečnit. Mimo jiné jsou v na programu i ohlasy vítkovického hokeje v NHL. „Vítkovický hokej udělal dost práce. V muzeu mohou probíhat besedy, vystavíme olympijské medaile. A třeba se nám podaří dovézt i Stanleyův pohár,“ doufá ředitelka Ostravského muzea.