Úředníci většinou lidem odepíší, ale odpovědi jsou na nic

Úředník má ze zákona povinnost vyřizovat věci bez zbytečných průtahu. Vyzkoušeli jsme, zda tak opravdu činí. Polabští úředníci odpovídají na e-maily většinou do druhého dne, ovšem jejich odpovědi někdy tazateli příliš nepomohou.

Na všech městských úřadech, v Kolíně, Kutné Hoře, Nymburce i Poděbradech, jsme našli jeden odbor, který na e-mail od občana do týdne neodpověděl.

V Kolíně nereagoval odbor životního prostředí, ve zbylých městech neodepisuje odbor dopravy.

Tajemník: norma není

„Zatím nebylo potřeba stanovit normu, do kdy musí úředník odpovědět. V případě stížností se řídíme Správním řádem,“ řekl tajemník kolínského úřadu Jiří Krumich.

Správní rád stanoví povinnost odpovědět do patnácti dnů, do týdne musí úředník požádat o doplnění otázky v případě nejasností.

Dotazy na čtyři odbory

Tajemníků města jsme se ptali, zda by absolventka gymnázia nenašla na úřadě práci.

Po odborech výstavby polabských měst jsme žádali informace o programu ministerstva životního prostředí Zelená úsporám a radu, na jaké firmy v regionu se obrátit pro přípravu projektu a stavby.

Po odborech dopravy jsme chtěli vedet, co udělat, pokud chceme umístit stánek ve městě. Dotaz na nebezpečný starý strom na pozemku města odešel na adresy odboru životního
prostředí.

Neužitečné odpovědi

Úředníci odpovídají většinou sice rychle, ale užitečnost jejich odpovědí je horší. Úředník ze stavebního odboru v Kolíně na dotaz o informacích o projektu Zelená úsporám odepsal, že program v Kolíně řeší jedna inženýrská firma. V seznamu odborných dodavatelů na webu projektu agentura není, zato jsou zde uvedeny čtyři jiné kolínské firmy. Kde získat informace ale v e-mailu nebylo.

Podobnou zkušenost má i Marie Hrušková z Kolína. „Snažila jsem se na úřadě zjistit, kam vyhazovat psí výkaly. Vyhrazené koše jsou v Kolíně jen dva a mezi komunální odpad výkaly přijít nesmí, je to nebezpečný odpad. Jednotlivé odbory si mě přepojovaly, nikdo odpovědět nedokázal,“ řekla Hrušková.

Úřad: hledejte sami

Kolínský tajemník i vedoucí kutnohorského odboru životního prostředí poradili občanovi, aby si informace hledal sám na úřední desce nebo na webu.

Sdělením „Odpověď na Vaše dotazy nevíme,“ ukončil e-mailovou korespondenci Rostislav Jukl z kutnohorského odboru životního prostředí.

Odpověď z Nymburka ohledně problému s nebezpečným stromem nic neřeší. „Kácet stromy mohou pouze vlastníci pozemku, na kterých stromy rostou, a to po předchozím souhlasu obecního úřadu,“ napsal vedoucí odboru František Lugmayer.