Úrodu kiwi na Novém Zélandu devastuje agresivní choroba

Kiwi, ilustrační foto

Kiwi, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nový Zéland jako jeden z největších exportérů kiwi řeší závažný problém. Rostliny devastuje bakteriální infekce PSA (Pseudomonas syringae Actinidiae), případně její virová obdoba. Choroba se na ostrovech poprvé objevila před dvěma lety, letos je ale situace nejkritičtější.

Oficiální zpráva hovoří o zasažení téměř poloviny všech pěstebních ploch. „PSA bude stát celé odvětví během příštích pěti let až 410 milionů novozélandských dolarů, škody za 15 let mohou být téměř 900 milionů,“ píše se ve zprávě. V korunách tak jde o miliardy (jeden NZD je zhruba 16 Kč).

Farmáři sice zkoušejí ve svých sadech různé postřiky, odborníci ale jako nejúčinnější doporučují likvidaci napadených rostlin. Nemoc tak může vážně zasáhnout výkladní skříň novozélandského exportu a ovlivnit i ceny kiwi na světových trzích.

Nejpostiženějším regionem je Te Puke v Zátoce hojnosti na severním ostrově. Nemoc se přes přísná opatření stále šíří, nejnověji zasáhla poloostrov Coromandel. Úřad pro biologickou bezpečnost Kiwifruit Vine Health proto kolem infikovaných sadů zřizuje takzvané kontrolované zóny.

Nový Zéland je znám přísnou ochranou vlastních unikátních ekosystémů, mimo jiné je zakázán dovoz jakéhokoliv biologického materiálu včetně potravin. Ty se turistům zabavují hned na letištích. Už se proto vyrojily i spiklenecké teorie, podle kterých byla nemoc na ostrovy zavlečena záměrně z Číny. Nový Zéland je po Itálii druhým největším pěstitelem kiwi.