USA plánují kvůli Íránu restrikce proti čínské ZTE

ZTE Grand S3

ZTE Grand S3 Zdroj: ZTE

Americké ministerstvo obchodu plánuje zavést obchodní restrikce proti čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Je to kvůli podezření z porušení kontroly vývozu v souvislosti s Íránem. Čínská společnost by tak neměla mít přístup k produktům, které byly vyrobeny v USA. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, ke kterým se dostala.

Omezení mají vstoupit v platnost v úterý. Podle rozhodnutí budou muset všichni dodavatelé ZTE z USA požádat nejprve o licenci, než cokoliv dodají firmě ZTE do Číny. Žádosti pak budou v rámci restrikcí převážně zamítnuty. Vývozní restrikce se vztahují také na jakoukoliv firmu na světě, která by chtěla dodat produkty vyrobené v USA firmě ZTE do Číny.

Americké ministerstvo obchodu začalo vyšetřovat ZTE v roce 2012 po zprávě agentury Reuters, že tato čínská firma podepsala dohody v hodnotě milionů dolarů o dodávkách hardwaru a softwaru od některých nejznámějších amerických technologických firem největší íránské telekomunikační společnosti Telecommunication Company of Iran (TCI) a divizi, kterou ovládá. Americké firmy včetně Microsoftu, IBM, HP, Oraclu a Dellu, uvedly, že o žádných kontraktech s Íránem nevědí.

Jaký dopad budou mít restrikce za podnikání ZTE, není jasné. Firma na svých internetových stránkách uvádí, že jejími klíčovými strategickými partnery jsou některé z největších amerických technologických firem, včetně firem Microsoft, Intel, IBM a Honeywell.

ZTE je jedním z největších výrobců telekomunikačních zařízení na světě, působí ve 160 zemích. Firma byla založena v roce 1985 a s jejími akciemi se obchoduje na burzách v Hongkongu a Šen-čenu. Kromě ZTE se vývozní omezení týkají dvou čínských dceřiných firem ZTE Kangxun Telecommunications a Beijing 8-Star, a rovněž íránské společnosti ZTE Parsian.