USA vloží 200 milionů dolarů do superpočítače. Má vymýšlet solární panely

superpočítač (ilustrační foto)

superpočítač (ilustrační foto) Zdroj: immortal.org

Celkem 200 milionů dolarů (zhruba pět miliard korun) investovalo americké ministerstvo energetiky do nového superpočítače Aurora. Nejvýkonnější stroj na světě, který má být dokončen v roce 2018, by měl sloužit mimo jiné k vědeckým účelům - měl by se podílet na výzkumu a vývoji nových baterií a solárních panelů.

Superstroj Aurora, který bude od roku 2018 fungovat v Argonne National Laboratory v americkém státě Illinois, by měl také sloužit v oblasti aerodynamiky, biopaliv nebo dopravních systémů.

Výkon plánovaného superpočítače Aurora, založeného na technologiích společnosti Cray a Intel, by měl dosáhnout 180 petaFLOPS (viz tabulka). Pro ilustraci, dosavadní nejvýkonnější počítač na světě je v Číně a má výkon 33 petaFLOPS (teoretický 54 petaFLOPS).

FLOPS
FLOPS je zkratka pro počet operací v plovoucí řádové čárce za sekundu (FLoating-point OPerations per Second), což je obvyklé měřítko výkonnosti počítačů. Výkon dnešních špičkových superpočítačů se pohybuje v řádu stovek miliard FLOPS, proto se tato veličina používá ve spojení s předponami soustavy SI. Měříme pak v megaFLOPS (MFLOPS), gigaFLOPS (GFLOPS), teraFLOPS (TFLOPS) či petaFLOPS (PFLOPS). Typická stolní kalkulačka má výkon pouze několik jednotek či desítek FLOPS.

Využití supervýkonných počítačů ve vědecké práci má své opodstatnění. Zatímco lidé jsou schopni kreativně přicházet s novými studiemi a informacemi, počítač je zvládá lépe analyzovat v širších souvislostech oboru. Tak může objevit něco, co lidskému oku uniká, zvlášť při užším zaměření na konkrétní výzkum.

Argonne National Laboratory, Argonne, Illinois, USAArgonne National Laboratory, Argonne, Illinois, USA|CC BY-SA 2.0: John Hill WikimediaArgonne National Laboratory

Superpočítače - běžná součást vědeckého týmu

Superpočítače jsou tak chytré, že v podstatě zvládnou samostatně provádět vědecký výzkum. Když už stroje pomáhají s vědou, možná se jednou dočkají i vlastní kreacionistické teorie. Pro její předobraz by mohly sloužit automatizované systémy pojmenované Adam a Eve.

Adam se stal prvním robotem, který v roce 2009 přišel s vlastním výzkumem; týkal se genů kvasinek používaných například v pivovarnictví. Nejde přitom o superpočítač jako v Číně, coby mozek systému slouží čtyři běžné počítače doplněné o robotické paže, kamery, inkubátory a další laboratorní vybavení. Využíval databázi informací o genech kvasinek, jejich metabolismu a enzymech, k dispozici měl i zásobu kvasinek bez určitých genů a pozoroval, jak se vyvíjejí za různých podmínek. Za den mohl zvládnout až tisíc experimentů a učit se tak o vlastnostech různých genů a metabolitů.

Adam sám došel k 20 hypotézám kódování genů 13 enzymů. Celkem 12 hypotéz se potvrdilo experimenty, mimo jiné identifikoval tři geny kódující enzym potřebný pro produkci lyzinu, jenž je nezbytný pro produkci bílkovin a pomáhá růstu a obnově tkání. Vše samozřejmě překontroloval i vědecký tým vedený Rossem Kingem.

Stejný vědec vede i projekt Eve, další automatizovaný systém, jenž je vlastně druhou generací Adama, který podle výzkumníka umělé inteligence na Stanfordské univerzitě pracoval na úrovni doktoranda. Robotická Eva řeší složitější problém – provádí laboratorní experimenty zaměřené na hledání nových léků. Ne každému se povede „objev náhodou“, tak jako profesoru Antonínu Holému s jeho antivirotiky, častěji končí komplikovaný proces nezdarem.

Nejrychlejší počítače světa (FLOPS – počet operací v plovoucí řádové čárce za sekundu*)
OdZeměStrojVýkon
listopad 2000USAASCI White4,9 TFLOPS až 7,2 TFLOPS
červen 2002JaponskoEarth Simulator Center35,86 TFLOPS
listopad 2004USABlueGene/L70,72 TFLOPS až 478,2 TFLOPS
červen 2008USARoadrunner1,026 PFLOPS až1,105 PFLOPS
listopad 2009USAJaguar1,759 PFLOPS
listopad 2010ČínaTianhe-1A2,57 PFLOPS
červen 2011JaponskoK8,16 PFLOPS až 10,51 PFLOPS
červen 2012USASequoia16,32 PFLOPS
listopad 2012USATitan17,6 PFLOPS
červen 2013ČínaTianhe-233,86 PFLOPS