Ušlechtilí hosté s podkusem

Pokud se o psech traduje, že jsou nejlepšími přáteli člověka, pak anglický buldok dělá tomuto rčení čest.

Do nižborského hotelu Keltovna se na samostatnou klubovou výstavu anglických buldoků sjelo osmdesát zástupců této ušlechtilé rasy.

Rozhodčí z Anglie

Za děsivým kukučem buldoků se podle chovatelů i plemenného standardu skrývá výjimečně dobrotivá povaha. Vzhled i náturu psů v Nižboru posuzovala britská odbornice Carol Newman, uznávaná mezinárodní rozhodčí ze země odkud plemeno pochází.
„Měl by být dobře stavěný, může působit zavalitým dojmem, leč nesmí být tučný. Škála barev je od bílé až po temně rezavou, takzvaně červenou,“ uvedla rozhodčí.

Jasná pravidla

Anglický buldok může mít černé žíhání, případně černou masku. Zcela černý být nesmí. Narodí-li se chovateli štěně s černými skvrnami, stane se černou ovcí a majitel ho z dalšího chovu vyloučí. Stejně skončí každý agresivní jedinec. Bez ohledu na vzhled. V sále Keltovny soupeřilo na sto psů. Lidí tam bylo ještě více. „Výstava Bulldog clubu se tu nekoná poprvé. Jsem rád, že si oblíbili zrovna náš hotel. Psi určitě nenadělají větší nepořádek, než jaký tu zůstane po taneční zábavě,“ řekl provozovatel restaurace Miroslav Nejepsa, jehož příjmení je pejskařům stejně blízké jako prostředí výstavního kruhu.
Buldokům slušel nejen standard, ale i smysl pro humor některých páníčků. Berounská chovatelka Milana Škvárová bojovala v Nižboru o ocenění se svými dvěma buldočími dámami Tondou a Karlem. Ceny vítězům předal zpěvák Pavel Vítek, který pak vedle ufuněných sympaťáků s podkusem ochotně zapózoval fotografům. „Psů se nebojím, mám je moc rád. Sám chovám bullmastifa a život bez něj bych si neuměl představit. Možná si pořídím ještě menšího psa, třeba právě anglického buldoka, jsou skvělí,“ řekl Vítek.

Buldok je drahý koníček

Cena štěněte buldoka s rodokmenem se pohybuje od osmnácti do padesáti tisíc korun. Jeden chovatel si nedávno přivezl do Česka psa za deset tisíc euro. Další majitelka má v chovu téměř sto psů.

Skalpel ne, prosím Pravidla nedovolují chirurgické ani jiné kosmetické úpravy soutěžících. Proto má každý z nich jiný ocásek. Žádné předpisy nepíší, jak by měl být dlouhý. Jediným požadavkem je, že nesmí trčet vzhůru jako anténka. „Diskvalifikovaní jsou také ti psi, kteří jsou agresivní nebo naopak příliš bázliví,“ podotkla prezidentka Bulldog clubu Jana Sobotková.