Úsporná kvalita prověřená časem

Tolik atributů s kladným významem pohromadě někdy skrývá otázku: Může to být pravda? Své by k tomu řekli majitelé firmy s nezvyklým názvem Prodesi Domesi. Architekti Pavel Horák a Václav Zahradníček totiž spojili svůj profesní život s dřevostavbami a umí jejich přednosti skvěle využít.

Tolik atributů s kladným významem pohromadě někdy skrývá otázku: Může to být pravda? Své by k tomu řekli majitelé firmy s nezvyklým názvem Prodesi Domesi. Architekti Pavel Horák a Václav Zahradníček totiž spojili svůj profesní život s dřevostavbami a umí jejich přednosti skvěle využít.

Dvojice architektů se „práci se dřevem“ věnuje již od roku 2002, kdy společně založili ateliér Prodesi. Na jeho práci po třech letech navázala specializovaná stavební firma Domesi, realizátor projektů. Ač dřevostavby nebyly původně srdeční záležitostí majitelů společnosti, materiál v našich zeměpisných šířkách dříve spíše opomíjený si je postupně získal svou kvalitou a konstrukční rychlostí. Dnes architekti Václav Zahradníček a Pavel Horák patří k republikové špičce v oblasti moderních dřevostaveb. Ostatně vzájemný vztah tvůrců s pracovním materiálem prošel zatěžkávací zkouškou letité spolupráce a zatím obstál na výbornou: „Dřevostavba je životní styl. Jedná se o živý organismus, který je svými vlastnostmi blízký člověku. Má dřevěnou kostru, izolační výplň a oblek fasády. A stárne inteligentně,“ říká architekt Zahradníček.

#####Světová inspirace

Také Skandinávie má ke dřevu velmi blízko: „Náš ateliér hledá inspiraci ve světě a sleduje trendy v oboru, proto jsme navštívili i sympozium o dřevostavbách s ukázkou nových technologií, které každoročně probíhá v Norsku. Jsou tam časté velké projekty ve spolupráci se státem. U nás zatím žádnou z institucí příliš nezajímá otázka masivnějšího dřeva výstavby – znamenala by významnou úsporu energií i dopadu na životní prostředí. V zemích západní Evropy a v severních zemích ji stát naopak silně podporuje. Úspora začíná už od primární vázané energie, která je spojená s konkrétní stavební technologií, počínaje momentem, kdy se dřevo vytěží a zpracuje, přes proces výstavby, užívání domu až k procesu recyklace objektu za 100 či 200 let. Vázaná energie od první činnosti spojené s domem až po jeho zánik je u dřevostavby dramaticky nižší než u zděných nebo betonových domů.“

#####Kudy z energetické krize?

Dřevostavby však nejsou šetrné pouze k přírodě. Jejich síla tkví také v úsporách v horizontu dlouhodobého užívání investorem. „Výstavba konstrukčně a energeticky správně navržené dřevostavby je oproti běžnému zděnému domu nákladnější, ale propočet provozních nákladů na vytápění a ohřev teplé vody se pohybuje i u energeticky úsporných domů od 10 do 20 tisíc korun za rok (u nízkoenergetických, či dokonce pasivních domů je potom ještě výrazně nižší), běžný zděný dům vyjde na 30 až 40 tisíc korun. V průběhu let, při neustále rostoucích cenách energie, jsou to pak velké rozdílové částky,“ říká Václav Zahradníček.

Většina dřevostaveb se stále ještě řadí k energeticky úsporným domům, ale procento nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb výrazně narůstá. Pro přeřazení do nízkoenergetického standardu postačuje u našich domů obvykle nasazení řízeného větrání s rekuperací, samozřejmě trojskla jsou výhodou. Pro pasivní standard se potom musí navíc významně navýšit izolace a provést některé další kroky. V posledních letech stoupá důležitost úspornosti stavby a nejedná se o přechodnou záležitost. Spíše naopak. Architekt Zahradníček má o budoucím vývoji vlastní představu: „Ceny energií nebudou mít strop, proto bude velice zajímavé, co se stane s domy z počátku 90. let. Stavěly se často v tak nevýhodném energetickém standardu a členitosti, že i poměrně majetní lidé budou mít problém tyto domy provozovat. Přicházejí k nám často klienti, kteří si v 90. letech postavili dům, chtějí ho prodat a postavit dřevostavbu. Utíkají pryč, protože jim rostou náklady. Otázka je, co se bude dít s tímto typem domů dál, zejména vezmeme-li v potaz také často tragickou estetickou hodnotu těchto staveb.“

Zajímavým trendem, který majitelé Prodesi-Domesi v poslední době sledují, je nárůst poptávky po sezonním bydlení v okruhu do 150 kilometrů od Prahy. Klienti počítají s plnohodnotným rodinným domem pro budoucnost, který bude v současnosti sloužit jako víkendový dům. Všechny vyspělé technologie včetně rekuperace, solárních kolektorů a dalších systémů jsou zatím provedeny pouze v hrubých rozvodech, takže se tím sníží prvotní investice a do budoucna se objekt snadno dokompletuje do vysokého standardu bez jakýchkoli zásahů. Navíc firma nemusí postavit celý objekt na klíč kompletně. Namísto toho přišla s nabídkou dokončit například přízemí s ložnicí a obytným prostorem a ponechat patro prázdné a připravené k jednoduchému napojení na technologie a rozvody v domě. Podle hotové dokumentace pak může investor přistoupit k dokončení stavby i po několika letech užívání.

#####Vědí, proč přicházejí

Z vývoje nabídky firmy Prodesi Domesi je patrné, že její služby vyhledává klientela, která už prošla určitou zkušeností a je rozhodnuta pro bydlení v moderní dřevostavbě. Zná její výhody a zvolila jednoduchý soudobý styl architektů podložený ověřenými technologiemi a důkladně promyšlenou dispozicí: „Stále se snažíme dělat kompaktní domy – nejen kvůli úsporám, ale i z hlediska psychologie rodiny nebo manželů, kteří zůstanou často po odchodu dětí sami, je považujeme za nejvhodnější.“ Společně s klientem vzniká prvotní návrh domu, v němž důležitou roli hraje vzájemné naslouchání. I když součástí zadání není komplexní řešení interiéru, které dnes už společnost také nabízí, u každé studie individuálního domu je vždy dodán i základní koncept interiéru.

„Předkládáme představu povrchů, zařizovacích předmětů, vnitřních dveří. Většinou jsme si našli vybavení od českých výrobců a domácí design. Jde nám o to, aby vnitřek korespondoval s domem, dodáváme takový náš názor k interiéru,“ doplňuje Václav Zahradníček. Zodpovědnost komplexního přístupu je znatelná i z práce s cenou realizace domu, která je průběžně komunikovaná s klientem. Ten má neustálý přehled o finančních relacích a v případě, kdy se rozhodne pro realizaci stavby firmou Domesi, což se dnes stává asi v 85 procentech případů, získává cenové zvýhodnění na předchozí architektonické a projektové práce.

#####Krédo kvalitní funkčnosti

„Chceme, aby se v našich domech dobře, spokojeně bydlelo. Bez toho bychom nemohli stavět dál,“ říká Václav Zahradníček. „Práce pro soukromou klientelu je pro nás smysluplnější než třeba velké developerské projekty. Umím si představit stavět pro sdružení vlastníků, ale ne pro developera, protože tam je většinou pouze a jenom ekonomický zájem, ne zájem o kvalitu. Potřebuji myslet na konkrétní skupinu lidí, pak má práce mnohem větší funkčnost pro obě strany.“ Zatím se společnosti v oblasti bytových staveb daří velmi dobře. Díky určitému podílu typových projektů rozšířila Prodesi - Domesi svoje kapacity a oba úspěšné typové projekty Futura a Futura Freestyle už v tomto roce přinesly architektům řadu nových zakázek a stavební kapacity pro tento rok jsou již téměř vyčerpány. Původní dvojice, pro niž je důležitější výsledek schopný obstát v čase než okamžitý zisk z levného stavění, stále zůstává garantem dobrého jména. A kam se posunout dál? „Pomalu se rozhlížíme po okolních státech. Jsme potěšeni, když cítíme odezvu a zájem o náš design. Pro nás je ale vždy důležité, aby byla udržena vysoká úroveň kvality domu i celého procesu.“

*

Ing. arch. Václav Zahradníček, *1979 Ing. arch Pavel Horák, *1978

Vystudovali Střední průmyslovou školu stavební a Fakultu architektury na ČVUT Praha. Od roku 2002 spolupracují v ateliéru Prodesi na vývoji a aplikaci systému dřevostaveb. V roce 2005 založili stavební firmu Domesi. Ateliér Prodesi je hlavním organizátorem a podporovatelem Salonu dřevostaveb, ojedinělé přehlídky moderních dřevostaveb v České republice.