Uvolněte se a nechte se zmrazit, budete vyléčeni!

Kam až došla věda v cíleném extrémním podchlazování lidí? Bude tento postup více léčit nebo zabíjet?

Kam až došla věda v cíleném extrémním podchlazování lidí? Bude tento postup více léčit nebo zabíjet?

Představa jako z filmu. Položíte se do průhledné „rakve“, doktor nad vámi přiklopí víko a zmáčknutím jednoho tlačítka vás zmrazí. Za několik let, až bude vytvořen lék na vaši nemoc, vás zase rozmrazí a vy si budete žít šťastně až do smrti.

Bohužel to jsme stále jen u filmů. Některé firmy vám sice slíbí, že vás úspěšně zmrazí a za několik let zase rozmrazí, avšak jaká je úspěšnost rozmrazení se nedočtete nikde.

Postup, který experimentálně zkouší vědci z Vědeckého zdravotního centra v Arizoně (Arizona Health Sciences Center) se sice od filmové představy liší, cíl je však stejný. Umožnit pacientovi přežít.

Přežít svou smrt

Vědci pod vedením doktora Petera Rhee představili techniku, která by mohla zachránit mnoho životů, které by jinak byly ztracené. Zároveň však tato technika člověka přivede mnohem blíže smrti než by očekával. Metoda využívá hypotermie.

Hypotermie (podchlazení) je stav, při kterém teplota organismu klesne pod hodnotu nutnkou k udržení normální funkce metabolismu. Horkokrevní živočichové udržují vnitřní tělesnou teplotu blízko stálé úrovně díky biologické rovnováze. Pokud je však tělo vystaveno velkému chladu, nemusí být jeho vnitřní mechanismy schopny dodat ztracené teplo do okolí. Hypotermie má přesně tři stadia, kdy při třetím z nich dochází k zastavení buněčných metabolických procesů a selhává činnost srdce a jiných vnitřních orgánů. Za klinické podchlazení se považuje stav, kdy teplota těla klesla pod 35 stupňů Celsia.

Podle vědců je tato technika vhodná k závažným chirurgickým zákrokům, a to právě díky využití zpomaleného až zastaveného metabolismu, kdy již člověk téměř není živý. Pomalý metabolismus u člověka způsobí, že se prodlouží umírání. Možná představa nezní příliš pozitivně, avšak podívejme se na to na příkladu.

Mladá žena byla bodnuta do srdce a kvůli silnému krvácení během několika minut vykrvácela. A to i přes rychlý zásah lékařů. Pokud by však lékaři využili techniky doktora Rhee, mohli k chirurgickému zákroku získat cenný čas a ženu možná zachránit. Ta by totiž následkem podchlazení přestala silně krvácet a tak by se její šance na přežití operace mnohonásobně zvýšily.

Když to jde na praseti, proč by to nepřežil člověk?

Vědci odhadují, že by na těchto skoro mrtvých pacientech mohli pracovat 60 až 90 minut, a přesto by pak byla šance, že se nemocný probudí zdravý (jak po tělesné, tak po mentální stránce). Doktor Rhee by však chtěl možnou dobu ještě co nejvíce prodloužit. Má vzor ve zvířecí schopnosti hibernace.

Pacientům by bylo vyvoláno těžké podchlazení za použití chladné tekutiny. Metoda však zahrnuje mnohem větší ochlazení než je uznané klinické podchlazení, přesně na 10 stupňů Celsia. Ačkoliv se tato teplota může zdát jako smrtelná, byla již úspěšně vyzkoušena na prasatech, která po testech i nadále měla normální hodnoty činnosti srdce a mozkové aktivity.

Vzhledem k úspěšnosti techniky u zvířecích pacientů byla tato technika doktora Rhee již schválena soudem k testování na lidech a byly jí přislíbeny finance od armády USA. V následujícím roce se tak můžeme doslechnout o případech, zachráněných životů díky extrémnímu podchlazení.