Už měsíc je bývalý policista za mřížemi. Je nevinný?

Přes tisíc lidí stojí za romským policistou Martinem Barkócim. Myslí si, že je obětí soudů.

Do vězení nastoupil 27. října a doprovázel ho dav lidí. Jeho nevině věří senátor Jan Horník, karlovarský zastupitel Jiří Kotek a stovky lidí, které podepsaly petici za znovuotevření případu bývalého ostrovského policisty Martina Barkóciho. Ve věznici v Oráčově si odpykává trest za zneužití pravomoci veřejného činitele a vydírání.
„Lidé mě zastavují na ulici a ptají se na Martina. Říkají, že jsou zděšení z toho, co je dnes možné. Drží mu palce, což je vidět i na tom, že podepisují petici,“ říká Edita Barkóciová, matka bývalého policisty. Spolu s ním vychovala i druhého syna, který má stejně jako Martin maturitu. Oba navíc pracují. „Nemohu popsat své pocity, když nastupoval do vězení. Vybavují se mi jenom obrázky, mžitky před očima, velká křivda, nespravedlnost a strašná bolest u srdce,“ vypráví. Barkóci sloužil u policie téměř deset let a mimo jiné dostal ocenění za záchranu lidského života. „Martin nic špatného ani nezákonného neprovedl. Nevím, kdo udělal chybu, ale jenom soud ji může napravit,“ říká Barkóciová.
Dva roky starou rvačku z Ostrova, kvůli které Barkóci za mříže nastupoval, začal Krajský soud v Plzni řešit na začátku dubna. Hlavní roli v případu hráli dva Romové, kteří podle státní zástupkyně Renaty Havelkové z rasových důvodů lynčovali bílého muže, což okamžitě vzbudilo vlnu zájmu. „Zabiju tě, ty bílá svině! Žádnej bílej se nebude roztahovat v našem teritoriu,“ vyhrožovali mu podle obžaloby Julius Horvát a Milan Pačan. Březina navíc uvedl, že od nich dostal pětašedesát ran násadou od lopaty. Dnes již bývalý policista Barkóci přijel k prosincové rvačce společně s dalšími policisty. Ve vězení teď sedí proto, že Březinovi vyhrožoval. „Dostal jsi málo, měli tě zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat. Mohl bys ještě nafasovat!“ citoval soud Barkóciho výhrůžky.
Soudce Přemysl Špicar jej vyslýchal s vyloučením veřejnosti. Březinu totiž policisté zařadili do programu na ochranu svědků. Během líčení vyslechl soud odposlechy telefonátů Horváta a Pačana, které kriminalisté sledovali kvůli obchodům s drogami. Státní zástupkyně uznala, že „odposlechy nepřinesly žádné poznatky v dané trestné činnosti“. Soudce však muže poslal na čtyři roky do vězení. Ti se proti rozhodnutí odvolali k Vrchnímu soudu v Praze. Barkóci požádal o pomoc kancelář senátora Jana Horníka. Horník a jeho asistent, karlovarský zastupitel Jiří Kotek, si materiály pečlivě prostudovali. Kotek se v srpnu zúčastnil i pražského procesu.

Podpisy pro ministryni

Vrchní soud nakonec odmítl, že muži spáchali rasově motivovaný lynč. Přesto jejich vinu potvrdil a Barkóciho poslal na tři roky do vězení. Horník s Kotkem poté informovali novináře o podivných důkazech obžaloby a podpořili petici, která vznikla na základě občanské iniciativy. Ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou v ní petičníci žádají o znovuotevření případu. „Mluvil jsem o panu Barkócim s řadou lidí. Včetně policistů, advokátů a lidí z Ostrova. Protože do případu vstupujeme, musíme mít jistotu, že jsou naše tvrzení správná,“ řekl Jiří Kotek. Podle soudního spisu je Březina spolupracovníkem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a žalobu na trojici mužů sepsal až několik měsíců po události. Navíc s podporou důstojníka ÚOOZ Jiřího Krauchera. Březina přitom čtvrt roku policistům vyšetřujícím rvačku tvrdil, že se mu nic nestalo. „Prošel jsem výpovědi svědků. Podle nich pan Barkóci následné vyšetřování rvačky nijak neovlivňoval. Všechny výpovědi do sebe navíc zapadají. Až na jedinou. Tou je ta pana Březiny,“ sdělil Kotek, který v několikastránkovém dokumentu žlutě vyznačil všechna sporná místa. Je jich mnoho. Podle něj soudy ignorovaly důkazy, hovořící v Barkóciho prospěch. Média o případu podala zkreslený obraz, který podsunula veřejnosti. „Pražský státní zástupce prohlásil, že žádá exemplární tresty, protože je ostrovská veřejnost tímto rasovým lynčem pohoršená. Běžel mi z toho mráz po zádech. Celé jednání trvalo tři hodiny, z čehož dvě soudci zabralo listování spisem,“ vzpomínal na jednání Kotek. Soudní spis nyní leží na ministerském stole Daniely Kovářové. Společně s petičními archy.