V Berouně bude soukromá základní škola

Kromě čtyř státních základních škol zřejmě v Berouně vznikne i první soukromá.

Pouze šestnáct žáků v jedné třídě, od prvních týdnů angličtina a od čtvrté třídy výuka dalšího jazyka, vše založené na názorných příkladech. Taková by měla být výuka na první soukromé základní škole v Berouně, kterou chtějí už od září otevřít dvě pedagožky Jana Králová a Jiřina Gallová. S odvážným záměrem přišly poprvé před pěti lety. „Učily jsme spolu na jedné škole. Asi jsme se odlišovaly způsobem práce, nasazením, takže slovo dalo slovo,“ vzpomíná Gallová. Jenže pak začalo martýrium se sháněním objektu.Loni v prosinci se jim naskytla možnost pronajmout si objekt bývalého školicího střediska České pojišťovny. A tak plán první soukromé základní školy na Berounsku rozjely znovu a naplno.

O tom, že nejde o zcela běžný záměr, svědčí i fakt, že soukromých základních škol v Česku je málo. Konkrétně ve Středočeském kraji fungují jen tři. „A to v Kamenici, Říčanech a Stochově,“ uvedla Hana Žáková z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství. Zda přibude i škola v Berouně, zatím není jasné. Berounské pedagožky již získaly povolení od zdejší radnice, nyní musí žádost projít schvalovacím procesem na krajském úřadě, který ji poté podstoupí ministerstvu školství. „K žádosti potřebujeme mít vhodný objekt, který splňuje přísné hygienické předpisy, musely jsme založit radu školy a jmenovat její členy. Ve finále musíme být zapsáni do rejstříku sítě škol,“ vypočítává Králová.

V jaké fázi je tedy vznik školy nyní? „Dolaďujeme nájemní podmínky, máme stavební firmu na stavební úpravy. Jednáme s právníky, pracujeme na nových webových stránkách, sestavujeme kolektiv učitelů. Všechno je spíš v letu než chodu,“ přiznala Gallová. Veškeré investice zatím platí ze svých rodinných rozpočtů.
„Chceme se odlišovat příjemným klimatem, spokojeností všech dětí, provázaností a pracovní atmosférou ve všech směrech. Chceme uplatňovat komplexní přístup k výchově a vzdělávání, vzít v potaz všechny faktory, které děti obklopují a formují. Úzká spolupráce s rodiči je pro nás samozřejmostí,“ vyjmenovala Králová s tím, že se v budoucnosti nebrání dalšímu rozšiřování kapacity školy. Zatím budou mít školáci po ukončení pětileté docházky možnost pokračovat na osmiletém gymnáziu, speciálních školách v Praze anebo běžných státních školách. „Bylo by fajn, kdybychom do budoucna mohly pokračovat do devítky. Jsme v tom optimistky,“ věří učitelky.

Školné se má pohybovat kolem pěti tisíc měsíčně. „I kvůli tomu plánujeme v co nejbližším termínu informativní setkání s rodiči, kde se dozví veškeré podrobnosti,“ slibuje Jiřina Gallová.
Právě školné ale může rodiče odrazovat. „Jsem sama se dvěma dětmi, takže bych si soukromou základku nemohla dovolit. Lukášek půjde do normální školy,“ uvedla obyvatelka Berouna Lenka Řehořková. Navíc se podle ní výuka na všech berounských školách zlepšila. „Nevidím rozdíly,“ míní Řehořková.
Naopak Michael Klimeš, který v Berouně také žije, záměr vítá. „Konkurence i ve školství je prospěšná. Pokud by se učitel dítěti věnoval, což na státní škole není při počtu pětadvaceti dětí moc možné, klidně pět tisíc zaplatím,“ řekl Klimeš s tím, že jiné školy požadují i vyšší částky.

Učitelský sbor zatím Králová s Gallovou úplný nemají, na zbývající pozice plánují vyhlásit výběrová řízení. Obě tvrdí, že nechtějí přetahovat učitele z ostatních berounských škol.
Někteří ředitelé se toho přesto obávají. „Samozřejmě se bojím. Kdo je dobrý učitel, se v každém městě ví. A pokud někdo bude chtít odejít, asi mi to neoznámí teď, ale počká až na červen,“ má strach ředitel 2. základní školy Pavel Herold. Podle něj ani učitelé v soukromé škole nemají při výuce příliš volné ruce. „Ve výuce budou jen kosmetické rozdíly,“ míní Herold.
V Berouně už v současnosti fungují dvě soukromé mateřské školky či Soukromá základní umělecká škola Dr. Lidinské.