V čínské loděnici Wu-čchang začali stavět věrnou kopii slavného Titaniku

Číňané staví repliku slavného Titaniku

Číňané staví repliku slavného Titaniku Zdroj: Profimedia.cz

Číňané staví repliku slavného Titaniku
Číňané staví repliku slavného Titaniku
Číňané staví repliku slavného Titaniku
Číňané staví repliku slavného Titaniku
Číňané staví repliku slavného Titaniku
7
Fotogalerie

Nepůjde však o funkční loď, ale o turistickou atrakci. Loď dlouhá 300 metrů bude ukotvena ve vnitročínské provincii S'-čchuan a veřejnosti má být otevřena koncem roku 2018.

Zástupci loděnice řekli místnímu tisku, že Titanik bude věrnou kopií zaoceánského parníku, který se potopil na své první plavbě v roce 1912. Na lodi bude jídelna, divadlo, luxusní kabiny první třídy i bazén. Zakotvena bude v umělé nádrži v S'-čchuanu, návštěvníci na ní budou moci pojíst i přespat. Agentura Nová Čína přiznala, že kabiny budou vybaveny systémem wifi, tedy anachronismem, který si vyžaduje doba.

Agentura AP poukázala na to, jak Číňany příběh Titaniku fascinuje. Film Titanic Jamese Camerona z roku 1997 byl jeden z prvních zahraničních snímků, který se v Číně promítal. Stal se takovým hitem, že tehdejší prezident Ťiang Ce-min prý doporučil celému vedení strany, aby jej zhlédlo. Remake filmu z roku 2012 překonal dosavadní rekordy tržeb kin a je mnoho Číňanů, kteří dokážou zazpívat spolu s Céline Dionovou hlavní skladbu filmu My Heart Will Go On.

"Titanik je příběh chudého mladíka a bohaté dívky, který se líbí čínskému publiku. Podobná zápletka má v lidové čínské kultuře dlouhou tradici," napsal v roce 2012 list Žen-min ž'-pao.

Titanik z doku firmy Wu-čchang má být první plnohodnotná replika lodě. O něco podobného se sice snaží i australský důlní magnát Clive Palmer, ale ten chce nechat postavit funkční kopii. Podle AP se ale práce na jeho Titaniku II zpožďují.

Loděnici Wu-čchang vlastní čínská vláda a firma se kromě jiného zabývá i stavbou jaderných ponorek. Podle agentury AFP přijde k zábavě určený Titanik na miliardu jüanů (3,7 miliardy Kč) a investorem je čínská energetická firma Seven Star.