V Dejvicích roste další velká česká softwarová věc

Manta Tools

Manta Tools Zdroj: Manta

V pražských Dejvicích naproti ministerstvu obrany stojí poměrně výrazná bílá vila. Vypadá jako nějaké reprezentativní soukromé sídlo, v přízemí se nicméně nenápadně schází skupina 10 lidí, která pracuje na softwaru, jež by mohl udělat díru do světa. Jmenuje se Manta Tools, má položeny základy a teď čeká, jak rychle poroste. „Máme něco, co nikdo jiný na světě neumí,“ říká sebejistě ředitel Manta Tools Tomáš Krátký.

Historie slibného projektu sahá pár let nazpět, vývoj samostatného produktu nicméně začal zhruba před dvěma lety. Na Mantě se původně pracovalo jako na interním nástroji IT společnosti Profinit, která ho začala využívat pro služby svým klientům. Poté se začal projevovat rozpoznaný potenciál a z Manty se stala samostatná vyčleněná společnost.

Mladá firma získala grant od Technologické agentury ČR, ze kterého významnou část vývoje financuje. Rozpočet byl projektu přiklepnut i díky tomu, že na výzkumu a implementaci spolupracuje s Českým vysokým učením technickým v Praze. Jde o jednu z pěkných ukázek toho, jak napojit univerzitní bádání na reálný svět a byznys. A Manta Tools pak ukazuje, jak lze z tohoto propojení významně těžit.

O čem si povídají data

„Aplikujeme výzkum z ČVUT do našeho produktu. Je to velice výhodně. Spolupracují s námi jenom samí superstudenti a zároveň nemusíme chodit cestou slepých uliček, na které se při výzkumu naráží,“ popisuje výhody Tomáš Krátký. Když mluví o oněch „superstudentech“, jde samozřejmě trochu o nadsázku, nicméně je pravdou, že na Manta Tools dělají velice chytré mozky zabývající se matematikou, syntaktickou analýzou, daty, programovacími jazyky a tak dále.

Výsledek je velice přesvědčivý. Manta Tools umožňuje zákazníkům naprosto podrobně zmapovat jejich datové sklady a toky informací. Podobné funkce zvládají i jiné softwarové nástroje od poměrně velkého množství firem, včetně těch velkých jako jsou IBM, Oracle či Microsoft. Manta jde ale mnohem dále a umí se na celý proces podívat do hloubky.

Pro velké firmy jsou úložiště dat zásadní záležitostí. Je třeba ukládat a zpracovávat informace z IT systémů, obchodní aplikací, pracovat se soubory a tak dále. Tyto datové sklady běžící v datových centrech a serverovnách často stojí hodně peněz. Nejde pouze například o prostor na pevných discích či licence na databázové systémy, ale také o práci lidí a obecně efektivitu. Data sama o sobě někdy umí udělat neplechu, třeba v případě, když se špatně zapíšou.

Zákazníci o těchto datech chtějí vědět co nejvíce. Odkud, kudy a kam „tečou“, s kým si „povídají“ a tak dále. Toho lze docílit podrobným rozborem metainformací (data o datech) a v případě Manta Tools také samotných kódů.

Rozložit do syntaktického kódu

„Metadatové nástroje od IBM a dalších firem umí pracovat jen částečně, neporadí si ale s kódem. Ten je ale všude, takže se informace musí dohledávat ručně, což stojí čas i peníze,“ vysvětluje Krátký. „My umíme analyzovat i kód, rozebereme ho na atomy. Můžeme tak například přesně vidět, odkud kam proudí data, jak přesně probíhá komunikace či lze specifikovat, proč jsou některé datové toky velké,“ dodává technický šéf Manty Lukáš Hermann.

Případů a možností využití je mnohem více. Firmy se snaží na základě dat v IT systémech skládat všemožné grafy, predikce a další výstupy pro strategické rozhodování. Podle zástupců Manta Tools ale bez analýzy kódu dostávají pouze neúplné a často zkreslující výsledky. Jejich nástroj nabízí pohled na strukturu informací v grafické HTML5 formě. Manta data analyzuje a uloží je do syntaktického kódu (skladují se v graph databázi Titan), takže je s nimi následně možné podrobně pracovat.

Manta cílí na poměrně úzkou skupinu lidí kolem oboru nazvaného business intelligence (BI), který ve firmách získává na významu. I díky jasnému cílení se o těchto nástrojích v komunitě začíná vědět a není tak úplně těžké s novým produktem prorazit. Na webu je možné si Manta Tools reálně vyzkoušet a lidé, kteří BI ve firmách provozují, mají často vliv na rozhodování a nákupy.

Ušetřené miliony

Manta tak má v Česku šest velkých zákazníků z řad finančních institucí a bank a prodávat se daří už i za hranicemi. „Pomáhá, že máme funkční produkt, který předvádíme na reálných projektech. Třeba teď jsme jedné velké bance po nasazení ušetřili milion eur,“ popisuje Petr Štípěk, další z členů týmu Manta Tools.

„Skutečně umíme ušetřit až 90 procent nákladů,“ souhlasí Krátký. „Představte si třeba, že se vám v systémech zapíšou špatná data a potřebujete zjistit, co, jak a kde to přesně způsobilo,“ naznačuje, co Manta dokáže. Už není nutné mravenčí a často manuální dohledávání.

Manta umí ušetřit až 90 procent nákladů a zvládne analyzovat kód.

Manta Tools se v současné době umí plně napojit na systémy, které se používají ve velkých firmách, konkrétně tedy na Oracle, Teradata, Informatica a Cognos. Začíná se na tom, co se používá ve velkých datových skladech. Už se ale pracuje také na podpoře Microsoft SQL a jednou ze dvou hlavních priorit je také podpora big data platformy Hadoop. V plánech je i napojování na různé cloudové služby a tak dále.

Manta ze současných prodejů uživí svůj vlastní chod, klíčové pro firmu ale teď bude rychlé růst. To by mělo jít relativně dobře, za jednu větší licenci je možné inkasovat i stovky tisíc dolarů. I tak se nicméně zvažují případné externí investice, které by pomohly v expanzi v zahraničí.

Cesta do Silicon Valley

Zástupci společnosti se v dubnu vydají na pár měsíců do Silicon Valley. Vybral si je nový projekt Czech ICT Incubator. „Sami se nám ozývají zájemci z celého světa. Ve Valley chceme obchody ze Spojených států dorazit,“ říká Petr Štípek.

Velcí hráči jsou ostatně jednou z cest, jak se Manta chce k zákazníkům dostat (zajímá se především o velké klienty). Ideální stav by mohl být takový, že jednotliví integrátoři (třeba Oraclu) budou Manta Tools doporučovat a nabízet jako součást celého systému.

Pokud se tenhle projekt povede, mohl by generovat slušné peníze a mít velice slibnou budoucnost. Zároveň by to po Cognitive Security mohla být další reálná ukázka toho, jak se univerzita může výraznou měrou podílet na úspěchu soukromé společnosti.