V dětství si šily na panenky. Teď dobývají svět módy

Módní návrhářky z Břeclavska a Hodonínska oblékají celebrity a vítězí v soutěžích.

Pocházejí z vesnice nebo malého města, a přesto se jim podařilo prosadit v tvrdé konkurenci módního průmyslu. Návrhářky Marie Zelená z Ostrožské Nové Vsi u Veselí nad Moravou, Bronislava Brůčková z Velkých Bílovic a Zdeňka Kuřitková z Hodonína si plní své dětské sny.

Zatím nejúspěšnější je Zelená. Připravuje šaty pro finalistky České Miss i krásky ze světových soutěží Miss Europe & World Junior. Svůj nový projekt Návraty k hodnotám zaměří na různá česká města i na svůj rodný kraj. „Chtěla bych pro každé město vytvořit šaty, které by odrážely jeho charakter. Měl by mezi nimi být i Hodonín. Pocházím z malé vesnice a dětství na Moravě mě hodně ovlivnilo. Mnohem intenzivněji tak vnímám rodinné vazby a všímám si věcí, které ostatní lidé přehlížejí,“ tvrdí Zelená, která se před rokem odstěhovala do Prahy. Tam začínala znovu od nuly.

Exkluzivní zákaznice

Občas se Zelená dostává k poměrně neobvyklým zakázkám. Vytvořila například speciální šaty pro asociaci cukrářů a kuchařů. „Navrhla jsem i hudební šaty, které bude předvádět dcera houslisty Jaroslava Svěceného Julie. Jednám také o spolupráci s mladoboleslavskou Škodovkou. Chci podpořit české osobnosti a hodnoty, na které už lidé možná zapomněli,“ říká návrhářka.

Mezi její zákaznice patří například herečka Michaela Dolinová, Česká Miss Eliška Bučková nebo brněnská modelka s řeckými kořeny Elisavet Charalambidu. „Marie Zelená je velmi milá a sympatická. Její šaty se mi líbí hlavně proto, že jsou krásné a jednoduché zároveň,“ pochvaluje si Charalambidu. Zelená navrhla také koncertní šaty pro zpěvačky brněnského filharmonického sboru a několik let připravovala sportovní dresy na mistrovství republiky i Evropy pro Aerobic Centrum Brno.

„Mojí srdeční záležitostí jsou ale módní přehlídky. Začala jsem je pořádat s kamarádkou hned po revoluci. Nejvíc mě na nich baví právě ten pocit, že můžu divákům zprostředkovat něco hezkého,“ popsala návrhářka, která se věnuje hlavně vytváření společenských šatů.
Další z úspěšných návrhářek je studentka oděvního designu na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění Bronislava Brůčková.

Před dvěma měsíci zvítězila na brněnském veletrhu Styl a Kabo v soutěži mladých módních návrhářů a získala titul Top Styl Designer. „Soutěžila jsem s kolekcí Svetrynk, kterou jsem upletla na pletacím stroji. Chci se v tom dál rozvíjet, protože takové technice se moc návrhářů nevěnuje. Pracuji ale například i s koženkou a kůží. Baví mě také různé techniky ručních prací,“ líčí úspěšná návrhářka.
Sedmadvacetiletá Brůčková už své modely představila na výstavách. Několikrát se účastnila soutěže Prague Fashion Week Junior a její šaty vidělo i publikum v Německu a na Slovensku. Na srpnovém veletrhu Styl v Brně ukáže novou autorskou kolekci.

„Prosadit se v dnešní konkurenci je velmi těžké. Zákazníci nejsou zvyklí utrácet peníze za modely od návrhářů. Za úspěchem je proto spousta tvrdé práce a často i marného očekávání. Když jsem připravovala kolekci pletených modelů, byla jsem dva měsíce zavřená doma u stroje a skoro nechodila ven,“ popisuje Brůčková.

Dětský sen

Návrhářka říká, že se jí úspěchem v soutěži vlastně splnil dětský sen. „Už jako malá jsem si šila oblečení na panenky. Dělám si i oblečení sama pro sebe. Na to mi ale nezbývá moc času. Přednost mají zákazníci a musím se také soustředit na práci, kterou odevzdávám ve škole,“ říká Brůčková.

Na panenky si v dětství šila i návrhářka Zdeňka Kuřitková. Ta má v Hodoníně už osm let úspěšný módní salon Deny. „Šít na stroji jsem se naučila v páté třídě. Šaty navrhuji vlastně celý svůj život. Věnovala jsem se tomu i v době, kdy jsem pracovala v jiných profesích,“ říká návrhářka, jejíž šaty nosí i zpěvačka Lucie Bílá nebo herečka Květa Fialová. A například manželka prezidenta Livia Klausová má z jejího salonu společenský pléd.

Kuřitková se pravidelně účastní veletrhů Styl a Kabo v Brně a Móda Praha. Svoje modely prodává i na Slovensku a do obchodů v celém Česku. „Nejdůležitější pro mě je, aby se zákaznice v mých modelech cítily dobře,“ řekla Kuřitková.

S fantazií

Prosadit se v době krize, a navíc v malém městě je podle Kuřitkové těžké. „Musíte si najít zákazníka, který věci cítí stejně jako vy. Potom se k vám takový člověk rád vrací. Ráda lidem navrhuji modely podle svojí fantazie. Bráním se konfekci, mám ráda skutečně originální módu. Pro některé zákazníky jsou moje modely příliš avantgardní, ale já bych si dovolila klidně i víc,“ tvrdí Kuřitková.

Kdo se chce v dnešní době prosadit v módě, musí být podle ní hlavně cílevědomý a vytrvalý. „Ze všeho nejdůležitější je, aby ho ta práce opravdu bavila. Často chodím do naší prodejny poslouchat názory svých zákaznic. Je pro mě důležité vědět, co si myslí a jak moje šaty vnímají,“ uzavírá návrhářka, která se zaměřuje hlavně na přírodní materiály a ruční práce.