V Druuně autor míchá sex se sci-fi

Druuna

Druuna

V edici Mistrovská díla evropského komiksu nakladatelství Crew vydalo Druunu, jejíž první díl spatřil světlo světa v roce 1985 a jejíž nové díly vznikají dodnes.

Postapokalyptickým světem se šíří neznámý virus, který lidi proměňuje v odpudivé stvůry. I kvůli tomu se společnost fašizuje, převládá zde strach a vojáci a policisté otevřeně šíří teror. Právě v takovém světě žije krásná Druuna, jejíž milenec Schastar se již téměř nevratně proměnil v nestvůru. Druuna proto musí podstupovat řadu příkoří, nejčastěji sexuálních, aby mu sehnala tajemné sérum brzdící průběh nemoci. Postupně ale odhaluje, že za vším stojí dvě božské bytosti, v jejichž válce o Druunin svět hrají lidé druhé housle.

Jméno hlavní hrdinky dalo zároveň titul legendárnímu komiksu, který vytvořil italský umělec Paolo Eleuteri Serpieri. První díl vyšel již v roce 1985 a Serpieri tvoří komiksy z tohoto fikčního světa dodnes. Nakladatelství Crew přitom vydalo pohromadě první tři díly, které zároveň vytvářejí samostatný uzavřený příběh. Není těžké odhadnout, čím Druuna zaujala na první pohled. Fotorealistická malba postav spojená s erotickými scénami v polovině osmdesátých let musela působit jako zjevení a dodnes neztrácí kouzlo zvláště ve spojení s bizarně fantaskním světem, v němž se industrialita mísí s organikou.

DruunaDruuna

Přesto by bylo zbytečné Druunu degradovat na erotický komiks, v němž hraje nahota prim a vše ostatní je podřadné. Daleko zajímavější je totiž jako pokus o metafyzickou sci-fi, kterých v osmdesátých letech vznikala celá řada. Serpieri pracuje s dobově ukotvenými motivy, jako jsou virová pandemie, totalitní režim a hierarchizovaná společnost, umělá inteligence i intergalaktické cestování. Zároveň je daleko méně „psychedelický“ na rozdíl od řady podobných děl, jejichž tvůrci pustili fantazii z řetězu až příliš (i u nás známý Alejandro Jodorowsky). Namísto toho se Sempieri vyžívá v propojení sexuality a sci-fi, v čemž dosáhl určitého mistrovství především ve druhé a třetí části aktuálního výběru. Jinak je samotný příběh při vší excentričnosti vlastně docela přímočarý (což je však zcela správně).

Nakladatelství Crew patří dík, že pokračuje v představování klíčových děl evropského komiksu, Druuna rozhodně ukazuje jeden z významných směrů, kterým se vydal.

Paolo Eleuteri Serpieri: Druuna
Nakladatelství: Crew, 2015
Překlad: Michaela Řezáčová
Hodnocení: 80 %