V Gaze zneužívají obě strany Twitter jako propagandu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Sousloví 'mediální válka' dostalo nový význam. Izraelská armáda během útoku na jednoho z vůdců Hamasu poprvé využila sociální síť Twitter pro ohlášení bojové akce.

Izraelský armádní účet @IDFSpokesperson zveřejnil nejen zprávy o tom, kdo je cíl útoku, ale mezi informace o vojenském zásahu vkládal i texty, kterými se násilnosti snažil ospravedlnit v očích veřejnosti. Zveřejnil například červený obrázek s textem: „Palestinští teroristé z Gazy vystřelili během dvanácti let víc, než 12 tisíc raket na Izrael.“ V patičce obrázku pak vzývají příjemce tohoto obrázku, aby jej šířili, pokud si myslí, že má Izrael právo se bránit.

Na stejném účtu později Izrael sdílel i krátké video ze zásahu, které nahrál na svůj účet na serveru Youtube. O dvě hodiny později pak zveřejnil tweet, který vyvolal velkou vlnu kontroverze. Pod stručným textem „Ahmed Jabari: Eliminated“ zveřejnil následující fotografii.

Sugestivně červená barva a obrázek jak z počítačové hry. Tak Izrael oznámil kones jednoho z velitelů Hamasu.Sugestivně červená barva a obrázek jak z počítačové hry. Tak Izrael oznámil kones jednoho z velitelů Hamasu. | Israel Defense Forces

Izrael čelí obviněním, že zneužívá sociální sítě jako je Twitter a Youtube pro válečnou propagandu. Z toho jej obvinil například americký technologický server TechCrunch. Takovému názoru nahrávají i některé z propagačních a osvětových videí na Youtube.

Rychlosti a oblíbenosti sociálních sítí samozřejmě využívá i protistrana. Také Palestinci publikují na účtu @AlqassamBrigade informace o ostřelování Izraele. Palestinci ale tento komunikační kanál využívají i pro publikování emotivních fotek obětí izraelského útoku. Fotografie přitom často ukazují i znetvořená dětská těla.

Válku účtů na Twitteru aktuálně vede Izrael, jehož účet sleduje přes 98 tisíc lidí. Palestinský účet si dosud přidalo zhruba 10 tisíc osob. Obě strany zde přitom publikují vybrané zprávy za účelem ovlivnění veřejného mínění. Ty buď ospravedlňují jejich jednání nebo se snaží očernit protistranu. Minimálně tuto mediální válku by mohl ukončit samotný Twitter, kterému by se nemusel zamlouvat obsah některých publikovaných zpráv. Zda chce ale právě on stát za cenzurováním informací z pásma Gaza je otázkou.

Podle nejnovějších zpráv Twitter ve čtvrtek na zhruba 40 minut zablokoval oficiální účet Izraelských obranných sil. Jeden ze vzkazů na tomto účtu údajně porušil pravidla Twitteru, která zakazují zveřejňovat „přímé, konkrétní pohrůžky násilím proti druhým“. Twitter se nicméně k individuálním účtům z důvodů ochrany soukromí nevyjadřuje. Situace na Blízkém východě se po středečním izraelském náletu v palestinském pásmu Gazy dramaticky zhoršila.