V Hradci přistane UFO. Nové planetárium vezme lidi do vesmíru

Hradec Králové bude mít další výraznou stavbu. Digitální planetárium bude připomínat létající talíř.

Jako v seriálu Star Trek si budou alespoň zdánlivě připadat lidé v budově s novým digitálním planetáriem, které v příštích letech vyroste u hradecké hvězdárny. Sedmička průběh přípravy stavby dlouhodobě sleduje a nyní čtenářům představuje pohled autora podoby neobvyklého dvoupatrového domu, hradeckého architekta Karla Schmieda.

„Je to vlastně létající talíř, který je v prostředku proříznutý prstencem skel a v noci by měl svítit,“ říká o vnějším pohledu architekt, pro kterého byla práce na planetáriu ojedinělou zkušeností.

Nová atrakce města

Nejen neobvyklé zážitky z jedinečné projekce v hlavním sále budovy planetária, ale také samotná podoba stavby by se měla stát novou atrakcí Hradce Králové. Uvnitř by si měli podle architekta návštěvníci hvězdárny a planetária připadat jako před odletem do vesmíru.

„Měli by mít pocit, a tak je to také celé dělané, jako když nastupují do kosmické lodi a startují k nebi,“ přiblížil Schmied. Některé prvky lidem připomenou třeba slavný seriál Star Trek.

„Jedním z nich budou posuvné dveře, které by měly být udělané v drsnějším stylu s obnaženými nýty, aby měli lidé pocit, že vstupují do lodi. Samozřejmě k tomu svádí hlavní náplň planetária, tedy promítání vesmíru. Star Trek by v tom měl být. Dá se to i režijně přiblížit například podsvícením sálu planetária,“ líčil Schmied.

Důležitou součástí nové budovy planetária bude foyer, které bude prostornější než to současné a umožní přehledný pohyb návštěvníků hvězdárny.

„Při naplněné kapacitě hlavního sálu se tam může vystřídat i stovka lidí,“ řekl Schmied, pro kterého byla práce na planetáriu jedinečnou zkušeností. Dosud se úspěšně zabýval převážně bytovými a rodinnými domy, včetně vilky v hradecké Labské kotlině, která zvítězila v soutěži Stavba roku.

„Planetárium je naprosto jedinečná záležitost a projekt, ke kterému se asi už nikdy nedostanu. Je to úplně něco jiného, než běžně děláme,“ tvrdí Schmied.

Jednoduchý projekt

Původní záměr se od toho konečného podle architekta značně lišil. „V prvních myšlenkách jsme se snažili co nejvíce přiblížit původnímu planetáriu. Postupně jsme však během posuzování modelů a vizualizací zjišťovali, že to není úplně potřeba. Výhodou projektu je, že je dispozičně i tvarově naprosto jednoduchý. Je to čistá záležitost, ve které se člověk intuitivně vyzná už při příchodu, kdy uvidí otevřená vrata do rakety,“ přiblížil Schmied.

Současná hvězdárna by měla s novou budovou tvořit z pohledu návštěvníka jediný celek. Oba domy by měly být propojené, a lidé by tak mezi nimi neměli přecházet venku.

„Budou procházet po skleněném mostě ve výšce nejméně pěti metrů, na který by navazoval i výtah pro vozíčkáře,“ řekl Schmied.

Důležitou součástí planetária bude prostor v horní části budovy, který bude sloužit k výstavám.

„Přitom to byla myšlenka, která vznikla navíc. Původně jsme o tom neuvažovali, ale nakonec to vyplynulo z konstrukčního řešení. Ochoz je od samotného planetária oddělený. Dnes na hvězdárně dochází k tomu, že se během prohlídky potkávají školní třídy a děti se při tom míchají. Chtěli jsme tomu zamezit. Jedna skupina návštěvníků půjde na závěr programu s průvodcem nahoru na ochoz a po schodišti do foyer a rovnou ven,“ přiblížil Schmied a doplnil, že ochoz bude stejně jako planetárium přístupný vozíčkářům.

„Na ochoz se dostanou výtahem. V úrovni podlahy uvnitř je i terasa. Dole v planetáriu mají handicapovaní lidé vyhrazenou první řadu,“ řekl Schmied.

Komplikace zpočátku představovalo sousedství s rozestavěným rodinným domem. Jeho majitel se proti přípravě stavby odvolal, nakonec však došlo ke kompromisu.

„Museli jsme garantovat, že část ochozu nebude mít okna, terasa bude řešená tak, aby z ní na sousední pozemek nebylo vidět, a ze stejného důvodu tam bude v jednom místě zástěna,“ přiblížil Schmied. Během plánování stavby narazili technici na několik obtíží. V první řadě nesměla narušit okolní prostředí.

„Chtěli jsme, aby architektura planetária byla taková kosmická a funkce odrážela i ten dům. Přitom jsme museli respektovat i stávající hvězdárnu, která by jako funkcionalistická stavba neměla být tou novou popřena. Myslím si, že se nakonec povedlo posazení ústředního talíře na betonu, který je takový kubický a přísný a ke stávající hvězdárně se hodí. Zdá se mi, že si obě stavby mezi sebou povídají,“ přiblížil Schmied a vzpomněl si na další problém spojený s počátky navrhování podoby planetária.

„Bylo velmi složité vymyslet, čím kulovou plochu opláštit. Nakonec jsme našli moderní materiál, který zaručí minimum spár, kterými by dovnitř mohlo zatékat. Jedná se o laminát, od kterého si hodně slibujeme. Samozřejmě jsme hovořili také o plechu, který je sice levnější, ale jeho použití by bylo problematické. Na celém projektu pracovalo mnoho lidí různých profesí od vzduchotechniků až po zdravotníky. Výbornou práci odvedla společnost, která měla na starosti statiku a je autorem ocelové konstrukce. Komplikované bylo i vymýšlení principu promítání do kopule, ale i její zavěšení,“ vysvětlil Schmied.

Interiér nebude rušit

Nejasná je dosud podoba interiéru uvnitř nové budovy. Zatím je jasné, že foyer a horní ochoz budou plné exponátů či interaktivních panelů.

„Interiér by neměl soupeřit s exponáty, ale měl by být spíše potlačený a spočívat například v barevných řešeních, která by je zvýraznila. Neměl by to být luxus. Naopak by se měly použít kvalitní, ale střídmé materiály,“ podotkl Schmied.

Otevřená zatím zůstává také podoba sedadel v planetáriu. „Měla by být podobná jako v hradecké filharmonii. Uvažovali jsme i o tom, že se budou naklánět,“ řekl Schmied, který si nemůže vynachválit spolupráci s vedením hradecké hvězdárny.

„Byla to krásná práce. Diskuze s ředitelem Hovorkou byla skutečně velmi odborná, o vesmíru a podobných věcech toho ví mnoho a všechno má matematicky podložené. My jsme do toho museli vložit zase to naše, takovou tu krásu a také scénář, jak by to mělo fungovat. Myslím, že jsme našli společnou notu,“ řekl spokojeně Schmied.

Digitální planetárium v Hradci Králové bude patřit k nejmodernějším ve střední Evropě. Lidé se mohou těšit na jedinečné představení.

„Bude tam několik projektorů a složitý počítačový systém předávající obraz z jednoho projektoru do druhého. Divák bude uprostřed polokoule, na kterou se bude promítat, takže se vytvoří téměř prostorové vidění. Bude projekcí obklopen a ocitne se přímo uprostřed děje,“ přiblížil již před časem ředitel hradecké hvězdárny František Hovorka.

Na projekt digitálního planetária získal Královéhradecký kraj více než sto milionů korun z Evropské unie a státního rozpočtu. Dokončení se plánuje v roce 2014. Potom se již první diváci usadí v křeslech a vydají se například k některé z planet, kde budou mít možnost pohledu ze sondy přímo na její povrch.

Po postupném vytvoření počítačových programů se přenesou i do podmořského světa nebo do lidského těla.

DIGITÁLNÍ PLANETÁRIUM

• Unikátní projekční systém.
• Projekční kopule o průměru přes dvanáct metrů.
• Sál pro přibližně sto diváků.
• Součástí nového objektu bude foyer, horní ochoz určený pro výstavy, sociální zázemí, na terase bude dálkově ovládaný dalekohled.
• Stavba by měla začít letos a skončit v roce 2014.
• Autorem projektu je hradecký architekt Karel Schmied.
• Náklady se pohybují okolo sta milionů korun.
• Investorem je Královéhradecký kraj.

ŘEKLI O BUDOUCÍM PLANETÁRIU

• František Hovorka, ředitel hvězdárny v Hradci Králové: „Divák bude přímo uprostřed děje, obklopený projekcí. Je to obrovský kvalitativní skok. Úžasná názornost se ukáže teprve s provozem.“

• Karel Schmied, architekt: „Chtěli jsme, aby architektura planetária byla taková kosmická a funkce se odrážela i na podobě domu.“

• Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje: „Věřím, že se díky projektu digitálního planetária mimo jiné i zvýší zájem mladé generace o výsledky vědy a výzkumu.“

• Jan Veselý, odborný pracovník hvězdárny: „Máme se na co těšit. Rozložení hvězd a dalších objektů, které okolo sebe diváci uvidí, bude reálné. Projekční systém umožní promítat jakýkoli obraz na celou polokouli nad diváky.“