V Izraeli byl nalezen přes 800 let starý křižácký nápis v arabštině, jediný svého druhu

Přístav Jaffa, Izrael

Přístav Jaffa, Izrael

Izraelští archeologové potvrdili pravost výjimečného osm set let starého křižáckého nápisu v arabštině, který dříve nalezli ve stěně jedné z budov v Tel Avivu nedaleko přístavu Jaffa. Jde o jediný artefakt svého druhu, který se kdy na Blízkém východě našel. Informuje o tom server sme.sk. Nápis nese jméno římského císaře Fridricha II. Štaufského, (1220-1250) a odborníci jej datují do roku 1229.

Původně se odborníci domnívali, že nápis pochází z mladšího osmanského období a proto mu nevěnovali tolik pozornosti. Teprve nyní, kdy jej začali podrobně zkoumat, zjistili, že je mnohem starší.

Fridrich II., který vedl šestou křižáckou výpravu v letech 1228-1229, dal opevnit hrad v Jaffě. Podle profesora Mošeho Šarona z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, dal císař vytesat na jeho hradby dva nápisy. Jeden v latině a druhý právě v arabštině. Nápis je téměř neporušený a obsahuje množství titulů, které Fridrichu II. Náležely, a to včetně titulu „Král Jeruzaléma“.

Římský císař byl na svou dobu velmi výjimečný panovník. Do historie se zapsal díky svému shovívavému postoji vůči muslimům a respektováním jejich kultury, což bylo na svou dobu velmi neobvyklé. Byl velmi vzdělaný, kromě mnoha evropských jazyků ovládal právě i arabštinu.

Jedním z jeho největších úspěchů bylo převzetí vlády nad Jeruzalémem od egyptského sultána Malika al-Kámila. Tento akt byl výsledkem mírové dohody, kterou oba panovníci podepsali roku 1229. Navzdory exkomunikaci papežem Řehořem XI. se pak Fridrich sám korunoval na nového krále Jeruzaléma.