V Jizeře po letech zavoní káva

Legendární Jizeru v Jablonci nad Nisou po letech chátrání čeká oprava. Vrátit se má kavárna i luxusní obchody.

Už za pár měsíců si opět zajdou Jablonečané na kávu do bývalé kavárny Jizera na Mírovém náměstí. Dům, který je svým vzhledem dnes spíš pro ostudu, čeká nákladná renovace. Jeho majitel mu chce vrátit podobu, kterou měl na začátku minulého století.
„Několik let měl Jizeru na starosti najatý správce. Loni se ukázalo, že se o dům nestará, tak jak si představujeme, a vypověděli jsme s ním spolupráci. Letos si všechno zařizujeme sami a začali jsme postupně s jeho opravami,“ vysvětluje Stanislav Nožička ze společnosti Jizera, která stejnojmenný dům vlastní. Z devíti bytů, které jsou v horních patrech, zbývá vylepšit jediný. Pak začne rekonstrukce vnějších částí.

Režim vše zničil

Jizera, dříve kavárna Habsburg, je secesním domem z roku 1908. Bývala významným místem setkávání obchodníků, kteří projížděli Jabloncem nad Nisou. U kávy tam projednávali důležité obchody s bižuterií i sklem. „Habsburg byla ve své době nejluxusnější kavárnou, v domě nechyběly ani luxusní obchody a byty. Byl to skvost srovnatelný s libereckou kavárnou Pošta,“ říká Jiří Křížek z Národního památkového ústavu v Liberci.
Ránu půvabnému domu zasadili v šedesátých letech minulého století komunisté. V duchu budovatelských přeměn nechali strhnout secesní balkony z čelních částí domu. Zmizely zdobné štuky a nahradila je žlutá mozaika, stavebníci předělali také fasádu. Tehdejší správci završili zkázu domu výměnou původních oken za prefabrikovaná paneláková, která jsou na Jizeře dodnes. „Devastace objektu přitom nastala v době, když už kavárnu prohlásili za památku,“ poznamenal Křížek.

Inspirací je minulost

Památkáři jsou plánům současného majitele nakloněni. Také oni by rádi viděli kulturní památku v lepší podobě. Půdorys domu naštěstí zůstal zachovaný. „Neděláme si ale iluze, stoprocentní oprava do původní podoby je téměř nemožná, hlavně kvůli obrovským nákladům, které by stála,“ dodává Křížek. Majitel domu se přesto chce co nejvíc přiblížit původní podobě. „Momentálně vybíráme ze dvou architektonických návrhů. Chceme vrátit oba původní balkony a alespoň v náznacích zdobné prvky. Vchod umístit do průčelí domu a výměny se dočkají i okna,“ vyjmenovává plány na přestavbu Nožička. Do prvního patra se opět vrátí kavárna. „Nemáme ale žádné původní obrázky vnitřku, nevíme, jak vypadala, tak trochu tápeme. Třeba ještě nějaké seženeme,“ doufá Nožička. V dolní části se znovu objeví obchody. „S pracemi začneme příští rok. Rozdělíme je do dvou etap, abychom neomezovali delší dobu lidi na pěší zóně. Hotovo chceme mít za dva roky,“ uzavírá Nožička.