V konkurzu s ECM se schyluje k další soudní bitvě o pohledávky

Společnost Astin Capital Management se chce soudně bránit proti tomu, že insolvenční správce Ivo Hala neuznal její pohledávku v hodnotě kolem 3,1 miliardy korun vůči developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM). Řekl to právní zástupce Astin Capital Juraj Alexander. ECM je od minulého týdne v konkurzu.

„Incidenční spor ohledně pravosti pohledávek nepochybně zahájíme,“ uvedl právník. Astin Capital zastupuje část držitelů dluhopisů vydaných v eurech. Přihlášená pohledávka je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce ji ale neuznal. Minulý týden před soudem poukázal na údajné věcné a právní rozpory, které přihláška obsahovala. České právo navíc podle Haly nepočítá s hromadnými přihláškami pohledávek. Pohledávku Astin Capital následně neuznal ani soud. V insolvenčním rejstříku se v těchto dnech objevil posudek lucemburské advokátní kanceláře Noble & Scheidecker, na který se správce Hala před soudem odvolával. Stanovisko opírající se o lucemburské právo ale jasný závěr ohledně platnosti či neplatnosti pohledávky přihlášené Astin Capital neobsahuje. Jeden ze závěrů připouští, že držitelé dluhopisů mají v konkurzním řízení s ECM oprávnění přihlašovat své nároky, a to i prostřednictvím zástupců.

Advokát Alexander považuje toto stanovisko za „ambivalentní“. Soud měl proto podle něj hlasovací právo držitelům eurových dluhopisů přiznat. Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Hala uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. ECM navrhovala nezajištěným věřitelům splatit celkově až 48 procent závazků prostřednictvím reorganizace firmy. Předpokladem byla výstavba pěti realitních projektů a zajištění jejich financování. Insolvenční správce ale navrhnul konkurz. Konkurz od začátku prosazoval také další významný věřitel ECM, společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Nakonec se k tomuto řešení přiklonila i Česká spořitelna, která původně chtěla řešit dluhy ECM reorganizací firmy. Obě tyto společnosti drží spolu s dalšími věřiteli korunové obligace ECM. Většinu z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. Insolvenční řízení s ECM odstartovala letos na jaře Česká spořitelna, od května je ECM v úpadku. ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Mezi aktuální nejlukrativnější projekty ECM patří například obchodní centrum v Číně nebo záměr vystavět v Praze na Pankráci výškový bytový a kancelářský dům.