V místech maškarních rejů stojí na Božím Daru ráj pro malé lyžníky

Za příběhem areálu Novako v centru horského městečka stojí lyžařská rodina Nováků.

V Krušných horách je lyžařských areálů spousta, od toho největšího na Klínovci až po pár desítek metrů dlouhé sjezdovky, které po straně lemuje stařičký vlek. Jeden mezi nimi se však vymyká. Bez sjezdovky se samozřejmě neobejde, hned vedle ní je však dráha pro divokou jízdu na pneumatice ve sněhovém korytu, školka pro první dětské krůčky na lyžích, houpačky, klouzačky, prolézačky. Jakoby na bránu do areálu Novako přitloukli manželé Jan a Svatava Novákovi ceduli: Všechno pro děti!

Těžké začátky

Však právě ony vnukly Janu Novákovi před lety nápad, jak naložit s loukou nad Božím Darem. Při závodech na konci sezony se tam pod jeho vedením pravidelně proháněly děti v maškarách. „Na jaře tu bylo vždycky nejvíc sněhu,“ všiml si. Pod hlavičkou karlovarského Slovanu tam pak vyrostl malý vlek se sjezdovkou.

V sousedství delší sjezdovky na Božím Daru za hotelem Praha i nedalekého střediska na Neklidu se mu však nevedlo příliš dobře. Slovan proto nabídl areál Novákovi k odkoupení. Nemusel se rozmýšlet dlouho, chtěl zaopatřit rodinu a v běžeckém lyžování se v masovém měřítku vydělává přeci jen daleko hůř než na sjezdovkách.

Stejně jako běžci na lyžích sdružení pod hlavičkou karlovarského oddílu tíhnul také Jan Novák daleko víc k běžkám. Vždyť to během třiceti let dráhy profesionálního trenéra dotáhl až k reprezentaci. „Manželka ale byla výborná sjezdařka a ani se mnou to na sjezdovkách nebylo nejhorší,“ směje se narážce na specializaci. Sám bere lyžování jako jeden celek a stejně přistoupil i k areálu.

Musel se hodně učit. Jak se postarat o starou tatrapomu, kterou Slovan koupil už jako repasovanou. Jak upravit svah s pomocí sněžného skútru, když rolba zatím nebyla. Jak se alespoň první rok obejít bez maringotky, kde vlekař prodává a štípe lístky.

Inspirace v cizině

Už dopředu věděl, že se sklonem a délkou sjezdovky těžko něco udělá. Orientoval se proto na začátečníky, důchodce a děti, kterým mírnější svah vyhovuje. „Jako reprezentační trenéři a předtím závodníci jsme s manželkou jezdili často do ciziny, to byla naše výhoda,“ vzpomene si na začátky budování areálu. Za hranicemi se Novákovi inspirovali daleko víc než v českých horách. „Něco jsme okoukli, zbytek přidali ze svého. Myslím, že se to vydařilo,“ pochvaluje si.

Areál je teď poskládaný stejně pestře jako jeho tréninky dětí. „Aby se na tréninky těšily, musí je to především bavit,“ vysvětluje. Lezl s nimi po skalách, sjížděl divokou vodu, jezdil na kole. Věděl, co děti baví. Také proto jsou na Novaku vedle ryze lyžařských záležitostí všechny ty prolézačky. A nejen za nimi jsou tisíce hodin letní dřiny.

Léto je také dalším z vyhlédnutých cílů pro další rozvoj areálu. Stále roste počet atrakcí, k mání je lanové centrum, jízda na kárách a koloběžkách, nebo třeba střelba z kuše. Vedle prolézaček stává skákací hrad. „Letos se u nás děti v létě vyřádí stejně jako v zimě,“ slibuje Novák.

Tři měsíce nestačí

Ví, že děti se od sportu čím dál víc odklání. A byť se s tím těžko sžívá, snaží se je přilákat k pohybu na čerstvém vzduchu alespoň prostřednictvím letních atrakcí. „Aby areál lidi přilákal, musí nabídnout ne jednu, ale mnoho činností,“ říká. Každá z nich však něco stojí a nejsou to malé peníze. „Aby všechno fungovalo jen tři měsíce v roce, to by nebylo zrovna efektivní,“ přidává Novák další z důvodů, proč chce provozovat areál v létě i zimě.

Ne z každé investice se peníze vrátí rovnou. Třeba parkoviště u Novaka, jen pár kroků od centra Božího Daru, je pro návštěvníky zdarma. „Lidi jsou dnes pohodlní, málokdy zaparkují dva kilometry od cíle a jdou se tam podívat pěšky, aby se zhoupli na houpačce nebo sjeli na káře,“ vysvětluje Novák. S nároky na přímou dostupnost stoupají také požadavky na zázemí, občerstvení, půjčovnu nebo toalety. A také to je na Novaku hodně vidět, však to také stálo hodiny obětovaného času.

Času, který si za deset let života pro areál teď Novákovi mohou dopřát o něco víc pro sebe.

„Máme zaběhlé a spolehlivé pracovníky, kterým můžeme stoprocentně věřit, a to je naše štěstí,“ pochvaluje si Novák. Alespoň může letos se ženou cestovat za synem Petrem po závodech FIS Marathon Cupu. „Za deset let jsme neřešili jediný problém. Že areál funguje jak má, to je také jejich zásluha. Svou práci zastanou perfektně a odborněji než třeba já, který dává areálu svou vizi,“ říká Novák.

Lyžařské muzeum

Nápadů má stále dost, některé souvisí i s jeho trenérskou profesí. Třeba lyžařské muzeum, které by bylo součástí areálu. Vždyť Novák vychoval dvanáct reprezentantů, trénoval i nejslavnějšího obyvatele Božího Daru Lukáše Bauera. To už je něco nashromážděných pohárů a medailí. „Všechno je ale o penězích,“ poznamená bývalý trenér.

Žádné dotace na areál nedostal. Možná se o nějakou pomoc přihlásí až teď kvůli muzeu, jinak má ale k dotacím rezervovaný vztah. „Před několika lety nám řekli, že sjezdařské areály si na sebe vydělají, takže na peníze nemají nárok. A pak jsme se dočetli v novinách, že jiné areály dostaly stovky milionů korun. To je pak člověku smutno, že to není u všech stejné. Na druhou stranu nás může hřát, že na všechno jsme si vydělali sami,“ říká Novák.

AREÁL NOVAKO

Lyžařský areál nedaleko centra Božího Daru je ideální pro rodiny s dětmi a začátečníky. Návštěvníci tam najdou dětské hřiště, půjčovnu lyžařského a snowboardového vybavení, občerstvení, lyžařskou školu i školičku (pro děti od 2 let) a snowtubingovou dráhu. Zalyžovat si mohou i za tmy za umělého osvětlení. Na Novaku je nové sociální zařízení, místnost s krbem, prodejna lyžařských doplňků - čepice, rukavice, helmy, brýle.

Délka sjezdovky: 350 metrů
Vleky: poma 300 metrů -900 osob za hodinu
Multi-lift (nízko vedené lano) 200 metrů - 900 osob za hodinu
Převýšení: 35 metrů
Obtížnost: modrá (lehká)
Provozní doba: denně 9.00-16.30 a 19.00-20.30
Parkoviště: zdarma, kapacita 80 osobních aut

www.novako-ski.cz