V oddílu plavání se začíná od šesti let

Týdeník Sedmička představuje v seriálu Sport pro děti další sport. Dnes je to plavání.

Do plaveckého oddílu Kosatky Karviná se mohou přihlásit i děti, které vůbec neumějí plavat. „Bereme děti od šesti let. Pokud budou mít ve starším věku zájem o závodní plavání, je to pro nás jen dobře. Závodních plavců máme v oddílu zatím dvacet,“ řekl jeden z trenérů a zároveň předseda oddílu Valter Kocur.
V Karviné se kurzy plavání rozdělují do čtyř fází. „Jedná se o základní, zdokonalovací, kondiční a výkonnostní plavání,“ vysvětlil Kocur. Kurzy stojí devět set až čtrnáct set korun. „Záleží na tom, o jaké plavání jde. Jestli se děti budou jen učit plavat, zaplatí rodiče devět stovek za pololetí. Kondiční nebo výkonnostní plavání stojí čtrnáct set,“ pověděl Kocur.
Rodiče mohou sice děti hlásit po celý rok, ale nejlepší termín pro přijetí je začátek září a konec ledna. „To zrovna začíná sezona,“ uvedl Kocur. Tréninky se konají dvakrát týdně (v pondělí a čtvrtek) na krytém pětadvacetimetrovém bazénu v Karviné pod dohledem zkušených trenérů.
Karel Haas má v oddíle plavání čtrnáctiletou dceru Janu. Do plavání ji přihlásil v šesti letech. „Ze začátku jsem si myslel, že Jana bude chodit jen tak plavat, ale neskutečně ji to chytlo a dnes plave závodně. Jsem rád, že dělá nějaký sport a nepoflakuje se jen tak někde po ulicích. Co se týká ceny za kurzy, není to tak drahé. Jsou sporty, kde se platí mnohem více peněz,“ pravil Haas. Závodní plavci od deseti do dvanácti let se pravidelně účastní oblastních přeborů. Vrcholem sezony je pro ně Pohár Moravy. „Pro děti nad dvanáct let se pak konají republikové závody,“ sdělil Kocur. Karvinský oddíl pořádá pro děti a dorost i pravidelné závody. Mezi nejtradičnější závody patří Motýlkářský trojboj. „Letos se konal už dvanáctý ročník a úroveň je opravdu velká. Na závodech se sešlo šestadvacet oddílů z celé republiky a závod patří mezi největší v Česku,“ prohlásil Kocur.
Lékařka Irena Kubatková plavání doporučuje dětem už od nejútlejšího věku. „Děti se odmala učí potápět a nemají strach z vody. Jediným omezením pro plavání je nějaký kožní ekzém nebo vyrážka. Každopádně plavání je výborný sport pro děti a všem ho vřele doporučuji,“ řekla Kubatková.