V Ostružné se otevře expozice hudebních nástrojů z celého světa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Ostružné na Jesenicku se v polovině června otevře expozice hudebních nástrojů z celého světa. Čítá na 600 exponátů, které majitel sbírky Miloslav Muselík shromažďoval přes deset let. Návštěvníkům představí různé druhy nástrojů z rozličných koutů světa i historických dob a seznámí je také s hudební kulturou jiných národů. Zaměřena je především na akustické nástroje. Slavnostní otevření stálé expozice je naplánováno na 12. června.

Expozice zahrnuje běžně používané hudební nástroje, jakou jsou housle, violy, různé typy kytar, mandolín, čínské dvoustrunné housle, indické strunné nástroje, různé typy citer, africké bicí nástroje, ale návštěvníci uvidí i některé unikáty, jako je historický nástroj dan bau z Vietnamu, tibetská trubka dung či africká harfa kora. „Nemám snahu nasbírat nástroje, které by byly nějak vzácné či superhistorické, ale snažím se shromáždit ukázky všech možných druhů nástrojů z Evropy, ale i z celého světa, které je možné vidět. Zaměřuji se přitom na akustické nástroje,“ uvedl Muselík.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Sběratel si nástroje dováží z cest, vozí mu je přátelé a získává je i prostřednictvím internetu. Lidem chce především představit, jaké druhy nástrojů se ve světě používají. Sběratele zaujala hlavně jejich různorodost. „Děti většinou znají klávesy, kytaru, basu, bicí, housle, klavír či některé dechové nástroje. Existuje přitom strašně moc jiných nástrojů, které nikdy neviděly. Přiznávají to i dospělí,“ řekl.

Nejpočetnější část sbírky tvoří citery, na kterou se hrávaly lidové písně v Sudetech. Nástroje však pocházejí ze všech částí světa, ať už ze Španělska, Portugalska, Vietnamu, Číny či Indonésie. V expozici nechybějí ani kuriózní nástroje. Patří mezi ně například nástroj charango z Bolívie, který má korpus z pásovce i s chlupy, ve sbírce má sběratel také nástroj v podobě okrasného pásu z Barmy. Nechybějí ani exotické nástroje, jako je tanpura či sitár z Indie.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Sbírku chce Muselík dále rozšiřovat. „“ uvedl Muselík.

Sbírka se nachází v prostorách horského hotelu Skiland, který sběratel provozuje. Slavnostní otevření expozice doprovodí komentované prohlídky, následující den jsou v plánu i ukázky exotických nástrojů.