V Polabí došlo k volební revoluci

Komunální volby skončily v Polabí velmi překvapivě: v Kolíně vyhrála Změna pro Kolín, v Nymburce ČSSD, v Kutné Hoře Šance pro Kutnou Horu a v Poděbradech Poděbradské fórum.

Kolíňáci a Kutnohoráci chtějí změny v městské politice, to je zřejmé. Komunální volby zde vyhrála strany s až symbolickými názvy: Změna pro Kolín (23,48% hlasů) a Šance pro Kutnou Horu (drtivým ziskem 34,67%). I v Poděbradech chtějí „nový vítr“, triumfovalo Poděbradské fórum (21,85%). V Nymburce zvítězila ČSSD (23,39%)

Kolín

Vítězná Změna pro Kolín si vybojovala osm křesel, o dva mandáty méně získala levicová ČSSD. Naopak velmi strmý pád zaznamenala pravicová ODS. Ta doposud byla v zastupitelstvu zastoupená hned dvanácti členy, nově ovšem získala pouhé tři mandáty. „Jednoznačně jsme nevyhráli,“ konstatoval poněkud eufemisticky Jakub Plašil, který se nedlouho před volbami stal lídrem občanských demokratů. Z kandidátky totiž byli vyškrtnutí jednička Jiří Buřič a dvojka Roman Pekárek. Druhý jmenovaný pro podezření z toho, že si řekl úplatek, první zmíněný čelí nařčení z toho, že o všem věděl, ale nenahlásil událost na policii.
Kromě Změny pro Kolín, ČSSD a ODS byli do zastupitelstva zvolení ještě kandidáti „Kolíňáků“ (čtyři křesla), TOP 09 a KSČM (po třech křeslech).
Velkým překvapením voleb je také skutečnost, že do zastupitelstva voliči vybrali kandidáty, kteří mnohdy nezaujímali přední místa na kandidátkách svých stran. Na radnici například vůbec nebudou sedět Jakub Plašil nebo Milan Cabrnoch, který byl na kandidátce ODS hned za ním. Důvěru nedostala ani jednička TOP 09 Jan Pospíšil. Naopak například Veronika Fabiánová v zastupitelstvu zasedne, přestože byla na kandidátce Změny pro Kolín napsaná až na šestnáctém místě. V následujících dnech čeká úspěšné strany jednání o koalice, což by podle očekávání nemělo být vůbec jednoduché.

Nymburk

Pouze Unie zdraví se nedostala na radnici, ostatní z kandidujících získaly minimálně dva mandáty (KSČM a Nymburští demokraté. O jedno křeslo více voliči přiřadili Volbě pro Nymburk, čtyři židle obsadí ODS. Vítězná ČSSD má, stejně jako TOP 09, po pěti mandátech.
Paradoxní je, že přestože vyhrála levicová strana, v zastupitelstvu bude mít se čtrnácti mandáty navrch pravice. Obrovským překvapením pak je, stejně jako v Kolíně, složení zastupitelstva. Důvěru nedostal dosluhující starosta Ladislav Kutík, který z komunální politiky odchází po dvaceti letech. Ani Miroslav Jeník, jenž je na kandidátce ODS hned místo za Kutíkem, tedy jako dvojka.

Kutná Hora

Sportovní terminologií řečeno, Šance pro Kutnou Horu zasadila všem ostatním kandidujícím stranám tvrdý direkt. Nedávno založené uskupení volilo takřka 35% z těch, kteří přišli v Kutné Hoře k urnám. Přepočteno na mandáty to pro „Šanci“ znamená číslo třináct. Zbylých čtrnáct křesel v zastupitelstvu si rozdělí ČSSD (pět), KSČM (tři) a TOP 09, ODS a Kutnohorští patrioti (po dvou).
Velkým debaklem volby v Kutné Hoře skončily pro Občanskou demokratickou stranu, ta nezískala ani devět procent hlasů. A v zastupitelstvu ztratila hned šest mandátů.

Poděbrady

ODS získala v Poděbradech větší procento hlasů než v Kolíně, Kutné Hoře i Nymburce, ani tam ovšem netriumfovala. S pěti mandáty a necelými devatenácti procenty hlasů skončila na třetím místě za vítězným Poděbradským fórem (sedm křesel) a Volbou pro Poděbrady (šest mandátů). V zastupitelsvu nebudou chybět ani kandidáti za TOP 09, Volbu pro město Poděbrady a ČSSD (po třech křeslech).
Nejvíc hlasů voliči přisoudili lídrovi strany Volby pro Poděbrady Ladislavu Langrovi, jednomu z velkých adeptů na poděbradského starostu.