Vandalové zničí za rok věci za statisíce

Břeclav se potýká s opakovanými útoky vandalů, kteří ničí i dětská hřiště. V Hodoníně zase bojují se sprejery.

Dají si pár piv a panáků a vyrážejí do ulic. S alkoholem v krvi pak ničí, co jim přijde pod ruku. Ohnou dopravní značku, zapálí odpadkový koš nebo udělají díru v plotě. Tak vypadá návrat vandalů z hospody nebo diskotéky. Situace, která se v Hodoníně a v Břeclavi každý týden opakuje.

„S nadsázkou lze říci, že člověk přesně pozná, kudy o víkendu vandalové táhli za zábavou. Kromě vyvrácených dopravních značek za nimi mnohdy zůstávají rozbité nebo ohořelé odpadkové koše,“ popsal vedoucí odboru vnitřních věcí na břeclavské radnici Zdeněk Opálka. Podle něj vandalové v poslední době ničí také ploty kolem dětských hřišť.

Ročně zaplatí radní z městské kasy za obnovu věcí poškozených vandaly stovky tisíc korun. „Přitom bychom mohli peníze využít mnohem lépe, třeba na opravu chodníků,“ zlobí se Opálka.
Vandalové se někdy uchylují i k méně obvyklým kouskům. Snad každý rok skončí na dně řeky Dyje třistapadesátikilové nádoby s posypem. Z řeky už lovila úklidová firma i stojan na kola, který byl původně přišroubovaný k zemi.

Přistihnout vandaly je ale těžké. „Místa pravidelně kontrolujeme. Chytit vandala při činu je velmi obtížné. Jsou většinou ostražití a na místa se vydávají obvykle v noci,“ uvedl velitel strážníků v Břeclavi Zdeněk Herman.

Problémy s vandaly mají také v Hodoníně. „Takové případy se nejvíc stávají o víkendech, kdy se lidé vracejí z diskotéky. Odnášejí to hlavně odpadkové koše, lavičky a okrasné záhony,“ řekl ředitel strážníků v Hodoníně Jindřich Vašíček.

Nejvíc jsou podle něj postižené ulice v centru města, kudy se lidé vracejí ze zábavy. „Snažíme se tomu předcházet pravidelnými kontrolami a kamerovým systémem. Ten se nám už několikrát osvědčil. S jeho pomocí se nám podařilo odhalit vandaly, kteří vytrhávali na záhonech okrasný česnek. Díky kamerám jsme také chytili výtržníky, kteří na pěší zóně rozbíjeli sklenice,“ vyjmenoval.

Strážníci také vyhlásili odměnu dvacet tisíc korun, kterou vyplácejí těm, kteří jim pomůžou zadržet a usvědčit sprejery. „Podmínkou je, aby člověk, který na někoho upozorní, s policií spolupracoval i dál a svědčil i u soudu. Za čtyři roky, co nápad funguje, jsme odměnu vypláceli už čtyřikrát,“ dodal Vašíček.

V Hodoníně se před vandaly brání i tím, že si nechali některé věci pojistit. „Pojištěné je koupaliště, dětská hřiště a sociální zařízení v přístavišti u jezu. Pojištění můžeme uplatnit i v případě nezjištění pachatele, ale nepokrývá škody způsobené sprejery,“ přiblížila mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková.