Vánoční cukroví: vydatná tradice. O lehčí varianty není zájem | E15.cz

Vánoční cukroví: vydatná tradice. O lehčí varianty není zájem

Vanilkové rohlíčky voní v tomto čase ze skoro osmdesáti procent domácností. Dají se ale koupit i v obchodech. K mání je pečivo z místních pekáren, cukráren nebo z dovozu.

Marie Šmorchová z Ústí nad Labem peče každý rok dvaadvacet druhů cukroví. Její dcera Zdena dvanáct a pětadvacetiletá vnučka Marie dává na stůl vlastnoruční vanilkové rohlíčky a vosí hnízda. „Pečeme pořád podle stejných receptů. Zapisovat si je začala už moje prababička,“ říká Zdena.
Pečení vánočního cukroví je jednou z nejsilnějších českých tradic. Přitom je to pracné a drahé. Marie Šmorchová nakupuje suroviny za skoro dva tisíce korun. „Peču každý rok a opravdu nešetřím. Do těsta i krémů dávám máslo, používám kvalitní kakao, rozinky, čokoládu,“ říká. Peče cukroví už více než padesát let, ještě nikdy si neušetřila čas kupovaným. A ani ve snu by ji nenapadlo péct odlehčené verze.
Obchody v Ústí nad Labem nabízejí různé druhy cukroví. Vždycky jsou to ale klasické varianty z lineckého nebo vaflového těsta. Ceny se pohybují od 240 do 400 korun za kilo. Bio nebo light verze se neprodávají, pouze diacukroví, kde cukr nahradilo umělé sladidlo. „V pečivu na trhu není máslo, ale rostlinné tuky. To je jediné odlehčení, i když důvodem není racionální výživa, ale nižší výrobní cena,“ říká odborník přes výživu Martin Syrůček.

Vládne klasika

V cukrárně Expres v Děčíně upečou dvě cukrářky do Vánoc tři sta kilo drobných kousků, každý linecký košíček musí vzít do ruky devětkrát, obyčejný vanilkový rohlíček pětkrát. Kilo cukroví tady stojí 260 korun a z původní nabídky třinácti druhů jich je dnes osm. „Je to česká klasika, oblíbené domácí recepty. A vždycky jedna novinka,“ říká spolumajitelka cukrárny Petra Peštiková. Cukrárna poprvé nabídla lidem hotové cukroví ke koupi už v roce 1991. Lidé dnes kupují v průměru dvě kila, největší objednávka byla na sedm. „Všechno je ruční výroba, bez éček. Nepoužíváme žádné připravené směsi, i když by to asi bylo jednodušší,“ dodává Peštiková.
„O cereální nebo biocukroví není zájem. Ještě nikdo se po něm neptal. Dia cukroví, kde cukr nahrazují umělá sladidla, jde ale na odbyt dobře. I tak si ale lidé k diacukroví dokoupí půlkilo obyčejného, s tou tradiční českou chutí,“ říká Iva Černá z ústecké prodejny Čokodárek. Půlkilovku cukroví z domácí výroby prodávají za 145 korun, diacukroví za 215 korun.

Bio cukroví je kvalitnější

„Bio cukroví je stejně dobré jako to klasické, jen je z kvalitnějších surovin,“ tvrdí Iva Buriánková, odbornice na bio styl. Bílou mouku nahrazuje mouka celozrnná, bílý cukr zase cukr třtinový nebo jiné přírodní sladidlo, například med nebo javorový sirup. Také doporučuje nepoužívat ztužené tuky a sáhnout po kvalitních ořeších a kakau.
„České domácí cukroví je kalorická bomba. Máslo, ořechy, kakao, cukr. To jsou samé vydatné suroviny. Dají se lehce nahradit, odlehčené cukroví se dá upéct třeba z ovesných vloček a sušeného ovoce. Ale myslím, že pořád vede máslo, cukr a čokoláda. Odlehčené cukroví nám Čechům prostě nechutná. Vánoční pečení je tradice, recepty často nedotknutelným českým pokladem,“ podotýká školitelka z kurzů zdravé výživy Jiřina Lisztová.
„Cukroví není moje parketa, bližší vztah mám ke chlebu,“ směje se technolog největších pekáren v ústeckém regionu Inpeko Petr Reitter. Každý týden musí ochutnat pětadvacet různých zákusků. V tomto čase tedy i cukroví. Pekárny dodávají na trh čajové pečivo, ve kterém je sedm druhů pečiva z lineckého, kokosového nebo vaflového těsta. Pekárenské kousky odebírají obchody i supermarkety a dobře se prodává.
Na trhu je v současné době také cukroví z Polska. „Jsou to spíš ozdobené sušenky, není to ta chuť, na kterou jsme zvyklí. Ale je levné,“ konstatuje Marie Poštolková. Půlkilová krabička přijde na osmdesát korun.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!