Vdávat se bez Permoníku? Nemožné

Sedmička představuje zajímavé osobnosti narozené v roce 1977. Patří mezi ně i sbormistryně, moderátorka a učitelka v umělecké škole Radka Veselá.

Radka Veselá zasvětila svůj život umění. Na základní umělecké škole obnovila literárně-dramatický obor, je sbormistryní jednoho z přípravných sborů Permoníku a autorkou muzikálu Jáchym aneb cesta kolem světa. Kromě toho studuje Divadelní akademii múzických umění v Praze.
„Jako úplně malá jsem chtěla být prodavačkou v papírnictví, knihovnicí a učitelkou. Později o volbě povolání rozhodovaly koníčky – výtvarka, Permoník, zpěv a housle. Chtěla jsem být ilustrátorkou knížek, ale především zpěvačkou. Na sbormistryni jsem si nikdy nemyslela,“ vzpomíná na své vysněné profese Veselá.
O tom, co bude dělat, měla jasno asi ve dvaceti. Po tom, co rok strávila jako učitelka v základní umělecké škole. „Eva Šeinerová, tehdejší ředitelka školy, mi nabídla práci sbormistryně a učitelky hudební teorie. Tehdy jsem zjistila, že umím s dětmi najít společnou řeč a že mě učení moc baví. No, a volba vysoké školy tak byla jasná. Šla jsem na Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity,“ říká Veselá.

Jáchym na cestě kolem světa

Právě s přáteli z vysoké školy přišla na nápad, složit muzikál. Netrvalo dlouho a sen se stal realitou. „Společně s Janem Konečným jsme se pak ujali jeho ztvárnění. Složili jsme hudbu a napsali texty k písním, dali dohromady scénář. Příběh je jednoduchý. Vypráví o klukovi jménem Jáchym, který se rozhodl, že se vydá do světa. Na své cestě zažívá mnoho dobrodružství, potkává zajímavé lidi, třeba ruskou vědmu, obchodního cestujícího Huga, amerického režiséra, japonské gejši, projíždí různými zeměmi a dokonce nalezne lásku. To vše vlakem, lodí, letadlem i na kole,“ popisuje stručně děj Veselá.
Muzikál nacvičila s žáky literárně-dramatického a hudebního oboru Základní umělecké školy Bedřicha Smetany. Premiéru měl před prázdninami. Osudové pro Radku veselou bylo setkání s Permoníkem. Do slavného sboru se dostala jako dítě a je s ním spojena dodnes.
„Dalo by se říci, že vedle mých rodičů stojí za vším, co v životě dělám, Permoník. Konkrétně manželé Šeinerovi. Díky Permoníku jsem našla cestu ke zpívání a k umění vůbec, díky Permoníku mám spoustu skvělých a skutečných přátel, díky Permoníku chápu pojmy jako zodpovědnost, systematičnost, příležitost, trpělivost, tvořivost, důvěra a vášeň, díky Permoníku mám jasno ve svých životních hodnotách a prioritách. Díky Evě Šeinerové a její důvěře do mě vložené jsem se stala učitelkou, sbormistryní a moderátorkou a díky ní jsem také na umělecké škole v Karviné znovuzaložila literárně-dramatický obor, který se stal mou láskou a vášní a v současné době je hlavní náplní mého života,“ vypráví dále Veselá. Nadšení a elán z Radky Veselé přímo srší. Děti ji milují. „Se svou prací jsem velmi spokojená. A nebojím se říct nadšená. Pracuji s dětmi, a to mě ohromně baví. Jsou nesmírně inspirativní, plné energie, tvořivých nápadů a nadšení, umí být laskavé a upřímné a já bych si přála, abych nikdy neztratila jejich důvěru,“ přeje si Veselá.
Kromě toho, že učí děti zpívat, vede literárně-dramatický obor. Kde se cítí lépe, říct ale nedovede. „To se nedá říct. Každý obor je něčím zajímavý, vzrušující. A jejich propojení se přímo nabízí. My se o to na naší škole už léta, myslím, že s úspěchem, pokoušíme,“ hodnotí Veselá.

Svatba bez Permoníku? Ani náhodou

Pěvecký sbor Permoník nesměl chybět ani na její svatbě. Dojatá nevěsta tedy procházela špalírem, který tvořili nadaní zpěváci. „Vdávat se a nemít na svatbě Permoník? Nemožné! Mému muži se nápad samozřejmě líbil. Byli jsme oba moc dojatí, protože nám zpíval nejen Permoník, ale také Sbor přátel zpěvu a popřát nám přišlo i několik mých žáků,“ vzpomíná Radka Veselá. Také její plány do budoucna se týkají světa umění. Sedmičce však prozradila i soukromá přání. „Ráda bych letos úspěšně zakončila svá studia na pražské Divadelní akademii múzických umění, pořídila si miminko a žila šťastně po boku svého muže, Permoníku a dramaťáku až do smrti,“ říká s nadhledem Veselá.