Ve Francii si získávají oblibu piva z minipivovarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Je pivo nápojem vyhrazeným fotbalovým fanouškům usazeným v pohodlí domova před televizí? Přestože je tato představa silně zakořeněna, začíná být pivo stále oblíbenější a po celé Francii vznikají malé pivovary. Objevilo se i nové módní povolání: pivolog.

Na počátku 80. let pivovarnictví ve Francii téměř vymizelo, vysvětluje Robert Dutin, autor Průvodce po francouzských pivech a pivovarech. Časy se však změnily: v roce 2010 již v zemi bylo 334 minipivovarů a loni už kolem 600. „Jsou všude po Francii a předpokládá se, že jich bude čím dál tím více,“ konstatuje Robert Dutin.

Zdálo by se, že je těžké tomu věřit, když je známo, že globální spotřeba piva klesá. „Od roku 1976 klesá ročně o jedno procento,“ vysvětluje Pascal Chèvremont, zástupce asociace francouzských pivovarníků. Francouzi vypijí ročně 30 litrů piva na osobu, zatímco Němci 100 litrů. Francie, země vína, je ve spotřebě piva v Evropské unii na 26. místě.

Ovšem na rozdíl od piva z velkých pivovarů zaznamenává pivo z těch malých nezvyklý růst. Tato tendence se zrodila v 90. letech ve Spojených státech a v Kanadě. Nyní zasahuje i Evropu, včetně takových pivařských zemí, jako je Německo, Belgie či Nizozemsko.

V zemi vína se sice piva mnoho nevypije, ale lidé tu vyžadují stále kvalitnější mok. „Pivo začíná být čímsi velmi rafinovaným,“ soudí Dutin. Piva jsou méně hořká a jemnější, dokonce se začínají dávat jako dárek, podobně jako víno.

Ve Francii je 2000 různých druhů piv. Například pivovar Des Cimes v Aix-les-Bains v Savojsku nabízí pět speciálních piv, mezi nimi Yéti a Aiguille blanche, které se prodávají přímo v pivovaru a do velkoobchodů v regionu. „Naše pivo si oblíbily ženy stejně jako muži,“ říká ředitelka pivovaru Cindy Durchonová. „Naši zákazníci se odvracejí od velkých producentů a oblíbili si místní výrobky,“ dodává.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

„Minipivovary mají společné to, že nestačí uspokojit poptávku, i když ročně zvyšují produkci o deset až 20 procent,“

Bruno Torres si otevřel pivovar La Baleine v Paříži loni na jaře. Byl fotografem, ale chtěl změnit profesi. Uvažoval o tom, že se stane vinařem, pak ho ale zaujalo pivo. „Miluji kreativitu a svobodu, které u piva máte,“ říká. Během jednoho roku si jeho výrobky oblíbili ve vinárnách, lahůdkářstvích a restauracích. Torres nabízí zejména pivo nakuřované rašelinou, které chutná milovníkům whisky. Jeho světlé pivo s citrusovou chutí nabízí například jedna rybí restaurace. „Moje piva jsou dělaná tak, aby vhodně doplňovala jídlo,“ vysvětluje.

Pivo láká i milovníky vína. „Ostatně četné minipivovary založili enologové,“ uvádí Robert Dutin. Pivo má dnes také své experty: pivology.

Zlatý mok z minipivovarů dnes ve Francii sice představuje sotva tři procenta trhu, ale podle Dutina táhne veškerou produkci piva nahoru co do kvality. Speciální piva začaly vyrábět i velké společnosti a každý rok uvádějí na trh několik druhů. „Dříve mohl člověk říci: nemám rád pivo. Ale dnes jsou piva taková, že vyhoví chuti každého,“ říká Pascal Chèvremont.