Ve výkopech může na lidi číhat i smrt

V Jihlavě se chystá velká oprava sítě potrubí. Nedávný případ varuje před nebezpečím, které číhá ve výkopech.

V Jihlavě nyní startuje nebývale rozsáhlá rekonstrukce kanalizační a vodovodní sítě. Město bude plné hlubokých výkopů, které mohou ohrozit životy a zdraví lidí. Varováním je smutný osud důchodkyně z Jihlavy, která na pád do výkopu doplatila. „Bohužel byla ve špatnou chvíli na špatném místě,“ řekl příbuzný jednaosmdesátileté ženy, která při návratu z nemocnice spadla ráno 19. června do čtyřmetrového výkopu v ulici Na Hliništi. Jihlavská stavební firma Unist tam opravovala kanalizaci.

Zábrany nevydržely
a ženu ještě poranily
„Je to nešťastný případ. Podle bagristy měla žena problémy s pohybem, už když šla po chodníku. Najednou se opřela o trubkové zábrany, ty se ale převrátily a ona spadla do jámy. Jedna zábrana na ni ještě spadla,“ popsal incident jednatel firmy Stanislav Rajch.
Záchranka ženu zraněnou a v šoku okamžitě převezla do jihlavské nemocnice. Podle svědků neměla vážná zranění a po pádu do výkopu komunikovala. Jenže po několika dnech v nemocnici zemřela. Zda kvůli následkům zranění po pádu, nebo kvůli jiné nemoci, nechtěli příbuzní ani lékaři říci.
Případ vyšetřovala jihlavská policie. „Nezjistili jsme žádné porušení zákona, takže se případem dále nezabýváme,“ informovala jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.
Podle inspektorů bezpečnosti práce měla firma staveniště zajištěné podle předpisů. „Zábrany měli ještě o deset centimetrů dál od výkopu, než určuje norma,“ vysvětlil inspektor Jaroslav Kos. Firma Unist sice nakonec dostala padesátitisícovou pokutu, ale bylo to kvůli tomu, že se dělníci pohybovali v jámě, která nebyla zajištěna proti sesuvu hlíny takzvaným pažením.

Firma přesto, že se z pohledu předpisů nijak neprovinila, slíbila rodině příspěvek na pohřeb. Navíc po incidentu zabezpečila staveniště pevnými zábranami. „Za špatně zajištěné staveniště hrozí firmám pokuta až čtvrt milionu korun,“ varuje vedoucí inspektorátu v Jihlavě Jiří Semerád. Podle něj si úředníci, kteří schvalují stavební zakázky, mohou klást podmínky k zajištění stavby tak, aby byla pro lidi co nejbezpečnější. „Ideální řešení je stavbu zcela uzavřít a nechat ji průchozí pouze pro lidi, kteří v místě bydlí,“ doporučuje JaroslavKos.
Před dvěma lety se obdobný případ pádu ženy do výkopu dostal před soud v Třebíči. Firma místo tehdy zajistila pouze páskou a odpovědní pracovníci odešli s podmíněnými tresty. Pád ženy do výkopu v Jihlavě zajímal policii ještě z jiného důvodu. Důchodkyně po pádu zjistila, že jí chybí peněženka. Dělníci, kteří jí pomáhali, ale v jámě žádnou peněženku nenašli, přestože okolí důkladně prohledali. V hlíně ležel pouze její telefon a hůlka. Žena tvrdila, že v peněžence měla tisíc korun.
Policie zjistila, že důchodkyni během cesty z nemocnice pomáhala přejít silnici nějaká žena, která ji mohla okrást těsně před pádem do výkopu. „Ztrátou peněženky jsme se zabývali, ale bez výsledku. Zřejmě ji ztratila, když spadla do té jámy,“ informovala mluvčí Jana Kroutilová.
V Jihlavě právě startuje velká přestavba kanalizační a vodovodní sítě. Akce za půl miliardy korun má být dokončena do podzimu příštího roku.