Večeři bude možné vytisknout na 3D tiskárně

Jídlo vytisknuté na 3D tiskárně

Jídlo vytisknuté na 3D tiskárně Zdroj: 3Dprinitingindustry.com

Poživatelné gely, práškové pasty i tekutiny představují základní materiál, se kterým pracuje zařízení, které na Columbia University v New Yorku vyvinul profesor Hod Lipson. Podle digitálního receptu použije patřičné množství surové potraviny a následně ji uvaří „Tato tiskárna nenahradí konvenční vaření. Vyprodukuje ale nekonečné varianty personalizované stravy se specifickým objemem vybraných látek a živin,“ vysvětluje Lipson.

Nové chytré zařízení se podle něho stane chybějícím článkem, který propojí chytré telefony a fitness náramky, jež hlídají životní styl jedince, s tím, co konzumuje. A hlavně jak moc toho konzumuje. Lipsonův tým přitom nechtěl zařízení, které by jen vytlačilo obyčejný na vzduchu schnoucí gel či pastu, a tedy vařilo za studena. Do jeho robotické ruky proto vestavěli infračervený ohřev. Tiskárna zatím pojme osm zmražených kapslí s ingrediencemi.

„Abychom zachovali vzhledové vlastnosti původních tištěných jídel a jejich struktur, museli jsme vyvinout speciální software, který propočítá tvarové změny vzniklé ohřevem a následně podle toho upraví prvotní vzhled jídla,“ popsal Lipson hlavní svízel vývoje.

Vývojáři už prý řekli svoje, když vyladili veškeré technické aspekty 3D vaření, teď jsou na tahu kuchaři, aby vymysleli, co vše se dá s novou technologií vytvořit. Lipson teď pracuje na zrychlení tisku a další část jeho týmu zjednodušuje software tak, aby v něm „každý amatér“ dokázal vytvořit svůj recept.