Vědci v USA oživili debatu kolem prospěšnosti mamografie

prsa, ilustrační foto

prsa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Experti obvinili americkou nadaci Susan G. Komen for the Cure a její takzvané růžové hnutí pro včasné zjišťování rakoviny prsu ve světě, že přehání výhody mamografie a opomíjí nevýhody pro vyšetřované ženy. S odvoláním na odborný list British Medical Journal (BMJ) to uvedla agentura AFP.

Podle českého profesora Jana Daneše je však mamografie celosvětově uznaná metoda, která jediná je schopna snížit úmrtnost na rakovinu prsu až o 30 procent.

„Samozřejmě vždy závisí na kvalitě mamografie a velmi důležité je, aby preventivní vyšetření prováděla jen centra, která splňují velmi přísné podmínky, což v ČR je,“ řekl přednosta radiodiagnostické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jan Daneš, který je také iniciátorem českého screeningového programu. Podle profesorů z prestižního ústavu Dartmouth v americkém státě New Hampshire používá americká nadace klamavé statistiky, aby přesvědčila ženy, že mají podstoupit mamografii. Daneš ovšem tvrdí, že často používají zavádějící statistiky naopak právě kritici mamografie.

Profesoři kritizují nadaci za tvrzení, že přežití po včasném zjištění rakoviny prsu je 98 procent, zatímco u později zjištěných onemocnění jen 25 procent. Podle nich je přínos mamografie mnohem skromnější.

Za klesající úmrtnost při rakovině prsu vděčí ženy podle nich hlavně novým účinnějším léčbám a někteří odborníci si podle BMJ kladou otázku, zda je mamografie vůbec nějak výhodná.

Oběti falešného poplachu

Experti také vyčítají nadaci, že podceňuje možné nevýhody mamografie. Dvacet až 50 procent žen, které po desítku let chodí na mamografii, jsou obětí falešného poplachu, který vede k odběru vzorku tkáně (biopsii).

Na každý jeden zachráněný život je několik žen obětí špatné diagnózy. Tyto ženy podle článku expertů nejen nemají žádné výhody z mamografie, ale naopak trpí dopady této vyšetřovací metody.

„Pokud se mamografické vyšetření dělá na každém pracovišti bez ohledu na jeho kvalitu, tak samozřejmě hrozí poměrně vysoká nejenom falešná negativita, ale i falešná pozitivita, a ženy jsou zbytečně posílány na biopsii,“ potvrdil Daneš.

Nedokonalý, ale zatím nejlepší nástroj

Nadace Susan G. Komen for the Cure v reakci na článek uvedla, že včasné zjištění rakoviny prsu umožňuje včasné léčení, což dává ženám větší naději na přežití. „Všichni říkají, že mamografie není dokonalá, ale je to nejlepší detekční nástroj, jaký máme k dispozici,“ uvedla nadace, která ročně investuje miliony dolarů do včasného zjišťování rakoviny prsu.

Také podle loňského sdělení odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) včasné zjištění rakoviny prsu pomocí screeningu výrazně snižuje počet úmrtí na toto onemocnění ve světě, asi o o 35 procent. Naopak britská Národní zdravotní služba (NHS), která se kvůli kontroverzi kolem mamografie rozhodla tuto metodu přezkoumat, dospěla loni k závěru, že sice zachraňuje životy, ale může někdy způsobit více škody než užitku.