Vědci vykročili k pochopení mozku a vytvoření umělé inteligence

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: VTM

Největší a nejkomplexnější neurologický výzkum na světě. Tímto titulem se pyšní Human Brain Project, který chce v příštích deseti letech zmapovat i ty nejdrobnější regiony mozku a jejich funkci v lidském chápání. Účastní se jej dohromady 135 převážně evropských výzkumných pracovišť, koordinaci bude mít na starosti Federální škola polytechniky v Lausanne (EPFL).

Hlavním cílem celého projektu je však něco, co doposud známe pouze ze science fiction - vývoj technologií, které lidstvu umožní vytvořit počítačovou simulaci lidského mozku - umělou inteligenci.

Zmapování a pochopení mozku je tak jen prvním krokem na dlouhé cestě a pouhou špičkou ledovce celého výzkumu. V rámci HBP budou probíhat i výzkumy z oblasti neuroinformatiky, simulace mozkových činností, neurorobotiky, extrémně výkonných počítačových výpočtů či lékařské informatiky.

Mikročipy pro rozpoznávání nálady

Například neuroinformatika se zaměří na schopnost získat z lidského mozku maximální množství dat a na jejich základě vytvořit „mapu“ lidského mozku a detailně rozklíčovat organizační úrovně mozku až na funkce jednotlivých mozkových buněk.

V rámci neurorobotiky bude probíhat výzkum v oblasti integrace simulací neurálních sítí do robotů. Nejprve těch virtuálních, následně pak těch ve fyzickém světě. Výsledkem by měly být mikročipy se schopností se učit nebo rozpoznávat nálady.

Vyléčí i alzheimera

Kromě možného skloubení mozkových funkcí s roboty by však HBP měl přinést také komplexní pochopení vzniku a hlavně léčby či prevence například Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby či roztroušené sklerózy.

HBP byl vybrán jako jedna z vlajkových lodí programu výzkumu technologií budoucnosti (FET Flagship) financovaného Evropskou unií. Rozpočet celého projektu by měl činit přibližně 1,2 miliardy eur. V rámci FET Flagship byl již dříve vyvinut například Grafen.

Vědci dokáží dostat z vašeho mozku utajenou informaci