Vědci vytvořili největší mapu temné hmoty ve vesmíru

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodnímu týmu astronomům se podařilo vytvořit největší mapu temné hmoty ve vesmíru. Ta je údajně stokrát větší, než mapa, kterou před třemi lety vytvořil Hubbleův vesmírný teleskop. Informace se objevila na slovenském zpravodajském portále Sme.sk.

Astronomové sledovali oblohu pomocí dalekohledu na havajské sopce Mauna Kea přes pět let. Prohlédli zhruba 10 milionů galaxií, některé vzdálené přes šest miliard světelných let. Vědci ale nesledovali jejich vzhled. Dívali se na to, jak gravitace temné hmoty způsobuje drobná narušení a nepřesnosti v nasbíraných údajích. Díky tomu zjistili, jak je tmavá hmota v prostoru rozložená.

Podle výzkumu se temná hmota shlukuje do zvláštních uzlů, mezi kterými je „prázdný“ prostor – přičemž pak tato hmota vytváří obrovskou pavučinu. Stejnou pavučinu přitom předpověděly i počítačové simulace.

Shluky temné hmotyShluky temné hmotyShluky temné hmoty

„Světlo, které k nám přichází ze vzdálené galaxie je ohnuté gravitací hmoty mezi námi. I když Einsteinova teorie obecné relativity hovoří o tom, že hmota ohýbá čas a prostor, tak když světlo letí i kolem temné hmoty, jeho paprsek se mírně zakřiví. My pak vidíme takto ohnutý a narušený obraz,“ uvedla pro BBC astronomka Catherine Heymansová.

Problémem je, že vědci stále netuší, co temnou hmotu vytváří. Hypotetické částice, takzvané WIMP, které by se za ní mohly ukrývat, ještě nebyly potvrzeny. Temná hmota je přitom klíčová – nejenže je jí ve vesmíru více, než viditelné hmoty, ale patrně i funguje i jako „lepidlo“, co drží galaxie pohromadě a pomáhá jim se shlukovat do skupin.