Vědci zdokonalili třecí nabíjení. Šoupáním chtějí dobíjet i mobily

Mobilní telefon

Mobilní telefon

Třeme-li ebonitovou tyč liščím ohonem, vzniká elektřina. Každý si na tuto školní poučku určitě vzpomene a přiřadí ji k heslu „statická elektřina“. Inženýr Bo Meng z Pekingské univerzity si na tento fakt také vzpomněl a po několikaletém výzkumu prezentoval STEG (single-friction-surface triboelectric generator) - zařízení, které namísto klasicky uzemněné elektrody využívá lidskou dlaň nebo prst.

„Zatím jsme schopní napájet pouhým šoupáním prstů či dlaně po povrchu upraveného zařízení jen elektricky nízkonákladové přístroje, naším cílem je samozřejmě zajistit napájení větších přenosných zařízení jako například mobilní telefony,“ uvedla pro web Phys.org spoluautorka studie Haixia Zhangová.

Celý výzkum Číňané prezentovali v časopisu Applied Physics Letters. STEG je vyroben z oxidu india, vrstvy klasického PET plastu a polydimetylsiloxanové vrstvy, která je zvrásněna pro zvýšení tření sériemi pět mikrometrů vysokých „pyramidek“. Tuto vrstvu umístili na displej mobilního telefonu, jeho záda pak potáhli kontaktní vrstvou, které sloužila lidská dlaň jako uzemňovací elektroda.

Jednoduché schéma funkce generátoru STEGJednoduché schéma funkce generátoru STEG | Applied Physics Letters 104

Kromě pohodlného využití nabídlo lidské tělo také překvapivou výhodu – vytvořený proud se oproti běžně uzemněné variantě přístroje zvýšil o 39 procent a přenesené napětí o 34 procent.

Výhodou zařízení je také celková ohebnost obou vrstev. Podle vědců by jí mohly být pokryty nejrůznější náramky, hodinky či přívěšky, které by se tak z běžného lidského pohybu mohly průběžně dobíjet. Výzkumníci nyní pracují na dalším zvýšení efektivity generátoru a zachování jeho mobility.