Vědci zjistili, jak lze vyhladovět tuberkulózu

Enzym

Enzym Zdroj: Lindsay Eltis

Pětadvacetiletý výzkum bakterií vyvrcholil v odhalení nové možnosti léčby zákeřné infekční nemoci.

Mikrobiologům z University of British Columbia se podařilo odhalit mechanismus, prostřednictvím kterého se bakterie tuberkulózy množí v plicích. Lékaři doufají, že na základě získaných znalostí se jim podaří vyvinout léčebný postup, který by bakterii v těle doslova vyhladověl.

Autorem objevu je profesor Lindsay Eltis, který se posledních 25 let zabýval studiem bakterií a určením toho, jak na jednotlivých živných látkách rostou a množí se. Z roku 2007 přitom pochází jeho objev, že bakterie tuberkulózy nejlépe roste na cholesterolu. Právě tato schopnost jí pak pomáhá živit se v plicích. Mnoho typů bakterií je totiž závislých na výrobě energie z cukru. Eltisova výzkumná skupina od té doby zkoumala, jak přesně bakterie cholesterol rozkládá, přesněji jak dokáže „rozštípat“ jeho 27 prstenově uspořádaných atomů uhlíku.

Díky makromolekulární krystalografii pak identifikovali přesnou strukturu enzymu, který bakterie na cholesterol váže. Podrobné pochopení funkce tohoto enzymu patrně otevřelo cestu k vývoji látky, například steroidu, který by funkci enzymu mohl blokovat. Eltisova skupina pokračuje také v hledání dalších enzymů, které se na rozkládání cholesterolu podílejí.