Vědci zjistili, že antabus zabíjí rakovinné buňky

Rakovinné buňky (na snímku) mají mezi léky více nepřátel, než se dosud zdálo.

Rakovinné buňky (na snímku) mají mezi léky více nepřátel, než se dosud zdálo. Zdroj: Profimedia

vědecká laboratoř, ilustrační foto
Vědci, ilustrační foto
věda, ilustrační foto
Věda, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Vybrané léky na cukrovku, proti zánětům, na léčbu psí artritidy, nebo dokonce proti závislosti na alkoholu – disulfiram, v Česku známý jako antabus – mají jednu společnou vlastnost: Přinejmenším v laboratorních podmínkách likvidují rakovinné buňky.

Překvapivé odhalení téměř padesáti dosud netušených zabijáků rakoviny učinili američtí lékaři poté, co systematicky analyzovali více než šest tisíc existujících běžných léků.

„Mysleli jsme, že budeme mít štěstí, pokud vůbec nějakou sloučeninu s takovými vlastnostmi najdeme. Nakonec jsme byli překvapeni, že jich je tolik,“ uvedl vedoucí výzkumu Todd Golub, který působí jako ředitel programu výzkumu rakoviny na Broad Instutite při MIT, na Harvardově univerzitě a také v centru Dana-Farber Cancer Institute.

Výzkumné týmy na zmíněných institucích se pod jeho vedením podepsaly pod dosud nejrozsáhlejší analýzu existujících léků, jaká kdy vznikla.

„Za tímto účelem jsme založili Drug Repurposing Hub. Měl by zvýšit šance na odhalení nečekaných synergií existujících, ale také nově vyvinutých léčivých látek, nebo rovněž odhalit využitelnost těchto léků na jiné typy nemocí,“ dodal Golub.

Ve zmíněném hubu je současně katalogizováno 578 linií rakovinných buněk, na kterých mohou být prováděny další testy.

Řada sloučenin podle lékařů zabíjela rakovinu vcelku netradičním způsobem – aktivovala její vybrané buněčné proteiny a reakci jiných zase stabilizovala. „Většina existujících léků se přitom zaměřuje jen na blokování proteinů na povrchu buňky,“ vysvětlil první autor studie a zakladatel Drug Repurposing Hub Steven Corsello. Zdůraznil přitom, že významná část odhalených léků využívala doposud neznámé mechanismy a interakce se zmíněnými proteiny.