Vědci zjistili, že hurikány jsou stále silnější a silnější

Hurikán Humberto

Hurikán Humberto Zdroj: Reuters

Bahamy měsíc po úderu hurikánu Dorian v roce 2019
Bahamy měsíc po úderu hurikánu Dorian v roce 2019
Bahamy měsíc po úderu hurikánu Dorian v roce 2019
Bahamy měsíc po úderu hurikánu Dorian v roce 2019
Bahamy měsíc po úderu hurikánu Dorian v roce 2019
37
Fotogalerie

Analýza dat z téměř čtyř dekád měření síly hurikánů potvrdila neblahý trend, který je subjektivně patrný obzvláště v posledních letech: nové hurikány dosahují stále vyšších intenzit. „Výsledky naší analýzy odpovídají dřívějším predikcím a klimatickým modelům beroucím v potaz postupně rostoucí teplotu globálního klimatu,“ uvedl James Kossin, vedoucí autor studie pracující při americkém Národním úřadu pro oceán a atmosféru.

Kossin a jeho tým z dalších meteorologických laboratoří analyzovali satelitní data o hurikánech zaznamenaných mezi lety 1979-2017. „Právě stáří některých datových sad a rozdílné metody měření a způsoby výstupů se prokázaly být tím nejtěžším, co jsme museli překonat,“ vysvětlil Kossin.

„Naše výsledky ukazují, že bouře, které na Zemi vznikají, jsou stále silnější, a to jak na globální, tak ale i na regionální úrovni. To je konzistentní s výstupy modelů globálního oteplování a způsoby, jak by hurikány na oteplování klimatu měly reagovat,“ dodal.

Kossin přitom není žádné meteorologické „béčko“ – již v roce 2014 sestavil první datovou řadu naznačující trend sílících hurikánů. Ten byl sice ve své době zaregistrován, nicméně postrádal „vyšší vědeckou váhu“ kvůli tomu, že vycházel jen z osmadvacetileté éry měření.

V roce 2018 Kossin demonstroval, že se hurikány pohybují v nynějším teplejším klimatu pomaleji – to má přitom na svědomí větší rizika záplav a sekundárních bouří nad zasaženými oblastmi. Z roku 2014 pochází také jeho další zjištění nazvané „pólová migrace“ – hurikány a tropické cyklóny se dle něj stále častěji pohybují více a více na sever či jih, čímž ohrožují dříve standardně nezasažené oblasti.

„Výsledek této studie představuje další upevnění důvěry v tvrzení, že globální oteplování zesiluje hurikány. Samozřejmě však nelze říci, jak moc jsou oba tyto trendy způsobeny lidskou činností či přirozeným vývojem,“ upozornil Kossin v závěru studie.