Vědci zjistili, že nejefektivněji skládají křídla škvoři. Může to inspirovat třeba architekty

Křídlo škvora

Křídlo škvora Zdroj: Kazuya Saito

Japonští inženýři za pomoci matematiků a paleobiologů rozklíčovali způsob, jakým svá křídla skládají škvoři (na snímku). Jde prý o nejefektivnější design, který kdy byl u hmyzu popsán, s efektivitou až 15násobného zmenšení plochy. V časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences výzkumníci rovněž upozornili, že stejný způsob skládání křídel používali již před 280 miliony let škvoří prapředci.

Entomologové již nějakou dobu tušili, že škvoří křídlo se dokáže efektivně složit a skrýt pod drobnou krovku, nicméně nebyli schopni popsat, jak a za pomoci kterých struktur tak hmyz s vějířovitými křídly činí. Ve výsledku chyběla metoda, která by tuto unikátní vlastnost dokázala replikovat i pro průmyslové využití.

Vědci k jejímu vypracování použili jednak geometrické znalosti získané z origami skladů, ale také komplexní matematické rovnice nebo tomografické snímkování složeného škvořího křídla, a dokonce paleontologický výzkum – tým biologů si totiž všiml, že současná škvoří křídla jsou totožná s historickými nálezy otisků pravěkých škvořích křídel.

„Vyvinuli jsme také software, který naše poznatky o těchto skladech zpřístupňuje k dalšímu potenciálnímu využití,“ uvedl vedoucí autor studie Kazuya Saito z Kyushu University. Podle něho po softwaru „sáhnou“ jako první třeba výrobci přenosných pomůcek typu deštníků, větráků nebo vějířů.

V úvahu prý přichází také využití u vějířovitých konstrukcí v architektuře a mechanickém inženýrství či letectví – mohly by vzniknout například nové typy křídel pro drony, ramena přenosných antén či energii absorbujících panelů. „Příroda je nekonečným zdrojem inspirace,“ shrnul spoluautor studie Zhong You z Oxford University.