Vědci zjistili, že pouliční marihuana je stále silnější

Vzorky pouliční marihuany jsou stále silnější a silnější. Tvrdí to výzkumníci z anglické University of Bath.

Vzorky pouliční marihuany jsou stále silnější a silnější. Tvrdí to výzkumníci z anglické University of Bath. Zdroj: Reuters

Vzorky pouliční marihuany jsou stále silnější a silnější. Tvrdí to výzkumníci z anglické University of Bath.
2
Fotogalerie

Nebývale vysoké riziko představuje pro konzumenty pouliční nákup marihuany. Její vzorky jsou stále silnější a silnější. Tvrdí to výzkumníci z anglické University of Bath, kteří mapovali „sílu“ zelené rostliny, a to z hlediska koncentrace omamné látky tetrahydrokanabinolu (THC).

Vědci analyzovali více než 80 tisíc vzorků z posledních takřka pěti dekád. Pocházely z pouličního prodeje v USA, Velké Británii, Nizozemsku, Francii, Dánsku, Itálii a na Novém Zélandu. Analýza ukázala, že od roku 1970 do roku 2017 se koncentrace THC v nelegálním sortimentu zvýšila o 14 procent.

Vědci v tomto kontextu varovali před dříve prokázaným faktem, že četnější rekreační využívání silnějších – a oblíbenějších – variací marihuany s vyšším obsahem THC může vést ke zvýšenému riziku vzniku návyku či rozvoji psychických poruch. „S tím, jak sílí cannabis, roste také počet lidí, kteří jsou v léčebnách právě kvůli závislosti na něm,“ uvedl vedoucí autor studie Tom Freeman. Podotkl, že aktuálně se v evropských ústavech léčí více lidí se závislostí na cannabisu než na heroinu či kokainu.

Výzkum ukázal, že nejvyšší nárůst koncentrací THC nastal u vzorků cannabisové pryskyřice známé jako hash. Vědci se také zaměřili na koncentrace cannabidiolu (CBD), který má na rozdíl od THC prokázané léčivé účinky a využívá se při řadě diagnóz. Naneštěstí, podíl CBD ve vzorcích se napříč pěti dekádami nijak nezměnil.

Lékaři nyní doufají, že jejich studie pomůže státy a vládní agentury motivovat k tomu, aby přistoupily k řešení této otázky například legalizací marihuany, a tím také snazší regulaci či standardizaci její síly. Podobně se tak v minulosti stalo například na trhu s alkoholem.

„Ilegální obchod s marihuanou vedl k tomu, že síla produktu vzrostla, nicméně spotřebitel o tom nemá žádné informace. To může vést ke zbytečně vysokému příjmu potenciálně návykové látky a vzniku negativních efektů,“ dodal Freeman ve studii, kterou publikoval časopis Addiction.