Vědci zjistili, že přenosný test na rakovinu funguje

Prostou diagnostiku rakovinných buněk v krvi vyvinuli kanadští výzkumníci z McMasterovy a Brockovy Univerzity. Zařízení za pár minut vyhodnotí vzorek a odešle jej lékaři.

Prostou diagnostiku rakovinných buněk v krvi vyvinuli kanadští výzkumníci z McMasterovy a Brockovy Univerzity. Zařízení za pár minut vyhodnotí vzorek a odešle jej lékaři. Zdroj: Georgia Kirkos, McMaster University

Jednoduchou diagnostiku přítomnosti rakovinných buněk v krvi vyvinul tým kanadských výzkumníků z McMasterovy a Brockovy Univerzity. Jde o drobné zařízení připojitelné k mobilnímu telefonu, které zvládne do pár minut vyhodnotit odebraný vzorek a odeslat standardizovanou datovou sadu ošetřujícímu lékaři.

Pacientům, kteří prodělali léčbu rakoviny a potřebují pravidelně ověřovat, zda se jim nemoc nevrátila, vynález extrémně usnadní život.

„Jde o další krok směrem k personalizované medicíně v oblasti léčby rakoviny,“ uvedla vedoucí výzkumu doktorka Leyla Soleymaniová. Její tým vytvořil první fungující prototyp zařízení velmi podobného dřívějším přenosným testům pro diabetiky.

Pacient jen musí smíchat kapku své krve s reakční kapalinou a mixturu kápnout do elektronické čtečky se speciálním čipem připojené k mobilu. Zařízení poté ověří přítomnost rakovinných antigenů ve vzorku. Vynález je schopen detekovat také míru přítomnosti antigenů, která vypovídá o stadiu rakoviny, v němž se pacient nachází.

Prototyp byl zatím kalibrován pro měření úrovně prostatického specifického antigenu (PSA), technologie je ale podle Soleymaniové upravitelná i k měření markerů jiných typů rakoviny. „Jakmile zařízení dostaneme do masové produkce, půjde o revoluci v diagnóze a prognóze rakoviny,“ dodal člen týmu Feng Li.

Ověření funkčnosti konceptu elektrochemické detekce rakovinných biomarkerů publikoval německý odborný časopis Angewandte Chemie. Vědci nyní mají v plánu vyrobit více takových zařízení a v širší míře je otestovat a podrobit standardnímu schvalovacímu procesu. Kdy budou testy dokončeny a kdy by se zařízení mohlo objevit na volném trhu, vědci neuvedli.