Vědci zjistili, že za vzestupem superbakterií stojí i cukr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Běžné sladidlo bylo spojeno s nebývalým rozmachem dvou kmenů bakterie Clostridium difficile v amerických nemocnicích.

Lékaři a zdravotní zařízení ve Spojených státech se zhruba od roku 2003 potýkají s rostoucím počtem případů vážných či rovnou smrtících infekcí bakterií Clostridium difficile. Přemnožené bakterie v trávicím traktu člověka způsobují těžké průjmy, koliku a v extrémních případech i selhání orgánů či smrt.

Biologové z Baylor College of Medicine v Texasu nyní načrtli nepříjemné pojítko mezi tímto vývojem a tetralózou – variantou cukru, která byla v roce 2000 schválena k širšímu využití v potravinářství. „Přidává se třeba i do suši, zeleninových salátů či zmrzliny,“ vyjmenovává jeden z výzkumníků Robert Britton na webu EurekAlert.

Britton se svými kolegy přišel na to, že hned dva nyní dominující kmeny klostridie známé také jako RT028 a RT078 mají genetickou mutaci, která jim umožňuje efektivně metabolizovat právě tetralózu. Pro běžné přežití jim stačí zhruba tisíckrát menší koncentrace tohoto cukru v živném prostředí – tedy střevním obsahu – než jiným kmenům klostridie.

Čím více tetralózy pak mají, tím rychleji se množí a produkují své toxiny. „Tři roky od schválení tetralózy se začaly objevovat epidemie právě těchto kmenů klostridie. Ve hře mohly být i jiné faktory, ale my si myslíme, že právě tetralóza hrála hlavní roli,“ dodává Britton. „Tyto kmeny klostridie jsou součástí běžné mikroflóry trávicího traktu jedince, historicky však nedělaly žádné vážné potíže. Až doteď, bohužel,“ dodává Brittonův kolega James Collins.

Jen v roce 2011 trpělo závažnější infekcí klostridie v USA přes půl milionu pacientů, 29 tisíc jich zemřelo do třiceti dní od diagnózy. „Významným zjištěním této studie je hlavně to, že co bylo kdysi považováno za zcela bezpečný cukr, má nyní nečekané dopady,“ uzavřel Collins.