Vejce nebo sklárny. Události, které hýbaly Polabím v roce 2009

Sedmička se ohlíží za sedmi nejdůležitějšími událostmi v Polabí, které přinesl rok 2009.

Start celorepublikové vajíčkové kampaně, zahájení a dokončení důležitých staveb, nákup vzácného uměleckého díla. I takový byl rok 2009 v Polabí.

Protest proti Paroubkovi

Začalo to čtrnáctého května v Kolíně a do týdne hýbala „vajíčková aféra“ celou republikou. Po předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi na předvolebním setkání na Karlově náměstí hodilo několik nespokojených občanů vajíčky. Na nich bylo napsáno: „Ahoj, já jsem vajíčko. Doufám, že ti neublížím, ale uvědomíš si, proč jsem tě trefilo.“

Sametové oslavy

V listopadu si celé Česko připomnělo dvacáté narozeniny pádu komunismu. Výročí „sametové revoluce“ prožívali i lidé v Polabí, kde proběhla řada akcí. V Kutné Hoře lampionový průvod, v Nymburce výstava dobových fotografií nebo koncert revivalu Karla Kryla, v Poděbradech vystoupení symfonického orchestru.

Nymburk má babybox

Prvního června začal ve zdi interny nymburské nemocnice fungovat v pořadí pětadvacátý babybox v Česku. Zařízení pro odložené děti dosud zachránilo život osmadvaceti dětem. Iniciátorem zřízení nymburského babyboxu byl primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Toman. Zařízení považuje za poslední přijatelnou možnost pro matky v zoufalé životní situaci a šanci pro jejich děti.

Práce pro Poděbrady

Po třináctiměsíční pauze začaly 19. října poděbradské sklárny opět vyrábět broušené sklo. Sen mnoha sklářů, kteří se chtěli vrátit ke své profesi, se změnil v realitu. „Čekání bylo dlouhé. Věřil jsem ale tomu, že se v Poděbradech sklo začne opět vyrábět,“ řekl seřizovač sklářských strojů Rudolf Fořt.

Okolo Kolína

Obchvat nebo průtah? V Kolíně začali budovat jihozápadní obchvat města. Stavba, která má stát 2,7 miliardy korun, začala třetího března. Do konce roku stavaři stihli dokončit archeologický výzkum na většině trasy a přeložit koleje železniční trati z Kolína do Ledečka u Hlubokého Dolu.

Kratší cesta

O pár dnů dříve, než dělníci měli v plánu, skončila v červnu rekonstrukce mostu přes potok Mrlinu. Uvítali to zvláště lidé, kteří jezdí do Nymburka z Poděbrad přes Babín a museli využívat objížďku přes špatně průjezdné centrum Nymburka.

Nová dlažba

Centrum Kutné Hory se v květnu změnilo ve staveniště. Město totiž dostalo z evropských fondů více než osmdesát milionů korun na opravu historické zádlažby. Hotová by měla být v červnu 2010.